Annonce

Opkast - hvad kan jeg gøre, når mit barn kaster op?

Opkast - hvad stiller jeg op?

De fleste opkastninger hos børn skyldes en mave-infektion . Mave-infektioner er oftest forårsaget af virus. De varer kun i kort tid. Opkastninger er ubehagelige, men sjældent farlige.

Pas på dehydrering ved opkast

Den største fare ved opkastninger er dehydrering = væskemangel. Det vil sige, at personen mister mere væske end der indtages, og dermed udtørres kroppen. En sådan udtørring, hvis den ikke behandles, er livsfarlig. Det er dog noget, der som regel udvikler sig over et par dage, og selv et beskedent væskeindtag kan være tilstrækkeligt i få dage.

Det gør ikke noget, at barnet ikke spiser i et stykke tid, men væske skal det altid have. Det kan være hensigtsmæssigt, at væsken indeholder både salt og kalorier, især hvis appetitten samtidig er i bund. Brug derfor sukkerholdig saft eller sodavand fremfor vand eller light produkter - hvis det er muligt! På apoteket kan købes en særlig “rehydrerings-opløsning” som indeholder en helt korrekt sammensætning af salt og sukker, men det er dog sjældent nødvendigt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan behandles opkast?

Den vigtigste behandling ved opkastninger er at sørge for, at den syge får væske nok. Det kan være, at barnet ikke kan holde nogen væske nede til at begynde med. Hvil da barnets mave et par timer, og start så med små portioner vand.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan hjælper du dit barn, når det kaster op?

Det er nok kun i de færreste tilfælde, at man opdager, at et lille barn skal kaste op inden det er sket. Hvis du opdager det, og kan nå at hjælpe til, er det godt at holde barnet op, så det har let ved at komme af med opkastet. Du kan for eksempel holde det ind over en spand, en vask eller lignende.

Når barnet har kastet op, så lad det skylle munden grundigt. Opkastet har en stærk sur smag. Det både smager grimt, og er ætsende for tænderne. Mindre børn, der ikke kan skylle mund, kan få en lille bitte mundfuld vand, som de så synker.

Barnet bliver oftest kold, svedt og slapt efter opkastningen. Tør dets ansigt af med en fugtig klud, og lad det hvile sig. Mange børn vil gerne sove bagefter, og det er der ikke noget, der taler imod. Du skal blot kigge tit til barnet, og være klar til at hjælpe det, hvis det kaster op igen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor skal barnet ikke drikke meget væske straks?

Efter opkastning kan det være hensigtsmæssigt at lade barnets mave hvile sig lidt, inden det begynder at drikke. Hvis barnet begynder at drikke straks, mens maven er meget følsom på grund af virusen, kan væsken fremprovokere nye unødige opkastninger. Hvis du venter cirka to timer med at give væske, er der større chance for at barnet beholder væsken i maven. Dette kan være svært at forstå for et lille barn, der er meget tørstigt, giv det blot en lille bitte mundfuld vand, eventuelt med en teske.

Når barnet kan begynde at drikke igen, er det vigtigt at begynde småt. Giv små mundfulde vand. Vand er mindre irriterende for maven, hvis det ikke er iskoldt.

Hvis der er tendens til at barnet vil drikke for meget for hurtigt, kan du give det en ren vaskeklud vredet op i koldt vand, som det så kan sutte på.

Hvis barnet kaster op af væsken, så prøv at give det på en teske. Da får det lidt væske, men ikke så meget, at det fremprovokerer opkastninger. Du giver lidt af gangen, men tit.

Hvis barnet har mistet megen væske, for eksempel hvis det har haft mange opkastninger og/eller diarré, skal du kontakte læge.

Et spædbarn, der bliver ammet, kan forsætte amningen. Hvis amningen fremkalder opkastninger, skal du kontakte læge.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan kan du se, om dit barn mangler væske?

En godt tegn er at følge med i, om dit barn tisser. Hvis du har et spædbarn, kan du tælle hvor mange bleer, det har tisset i. Hvis dit barn græder, og der ikke kommer tårer, er et andet tegn på for lidt væske. Du kan også følge med i, hvordan dit barn ser ud i munden. Et barn der får væske nok, har fugtige lyserøde slimhinder i munden, tungen er våd og der er spyt.

Hvis barnet slet ikke vil drikke, kommer det hurtigt til at mangle væske, og du skal kontakte lægen.

Hvis barnet er anderledes, end det plejer at være, hvis det er forvirret eller vanskeligt at kontakte, skal du kontakte læge straks.

Sidst opdateret: 26.06.2012

Annonce