Annonce

Lægens 10 gode råd ved gastric bypass

Når mavesækken er blevet mindre, og mange kilo forsvinder efter en gastric bypass operation , bliver livet aldrig det samme igen. Så hvad kan det være en fordel at tænke over, før man får operationen? Hvad kan man forvente, og hvad skal man indstille sig på? Her giver vi dig de bedste råd fra overlæge Peter Rask ved Gastroenterologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Nyt & Sundt - gratis

Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen danmark. Den indgår i deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal og er gratis. Du kan se de tidligere numre og tilmelde dig på Sygeforsikringen danmarks hjemmeside(http://www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?ID=462 nofollow) .

Man behøver ikke at være medlem af 'danmark' for at modtage nyhedsbrevet.

1. Find ud af, hvorfor du ønsker operationen

Det er vigtigt at vide, hvad der driver dig. Du kaster dig jo ud i en operation, hvor du risikerer at få komplikationer og i sjældne tilfælde at miste livet - så hvad driver dig? Har du tænkt over og læst om de forskellige komplikationer, der kan opstå, og hvilke konsekvenser det kan få? Tænk over det, selvom det kan være svært at vide på forhånd. Overvej også, om du kan finde andre måder at tabe dig på. Måske har du altid forsøgt at tabe dig med de samme slankekure. Er der noget, du ikke har prøvet? Selvom en operation er en alvorlig ting og kan have konsekvenser, du ikke bryder dig om, så husk samtidig på, at den samlede komplikationsrate er under 10 procent.

2. Find en i din omgangskreds, som har været igennem operationen for nylig

De fleste, der overvejer en gastric bypass operation, kender nemlig nogen, der har været igennem den. Find også en, der har været igennem operationen for længere tid siden.

Så kan du nemlig høre, hvad de synes var det svære ved selve operationen, og hvordan deres liv er efter operationen – både kort og lang tid efter. Benyt lejligheden til at få stillet alle de spørgsmål, du går og tumler med. Hvis du ikke kender en, der har gennemgået operationen, så kan du finde en støttegruppe for eksempel gennem GB-foreningen (foreningen af fedmeopererede)(http://gb-foreningen.dk nofollow) .

3. Find en støtteperson

En støtteperson kan for eksempel være en i din omgangskreds, eller en der har fulgt dit forløb. Det skal være en, som gerne ved lidt om kost, og som i det lange løb kan støtte dig, når det bliver vanskeligt for dig efter operationen.

Før operationen har du masser af kontakt med læger, sygeplejersker og diætister. Og de første seks uger, tre måneder og 12 måneder efter operationen går du til kontrol og får vejledning af en diætist. Det er dog lidt forskelligt, hvordan det foregår, alt efter hvor operation bliver foretaget. Efter 12 måneder skal du som regel tilbage til din egen læge, og det kan være en brat opvågning, fordi du går fra specialistniveau til en alment praktiserende læge, der oftest ikke har lige så stor viden om kost.

To år efter operationen vil du være længst nede i vægt. Undersøgelser viser nemlig, at kroppen to år efter operationen holder op med at tabe sig, selvom du fortsætter med samme kost, fordi kroppen på dette tidspunkt af sig selv har fundet en stabil vægt. Hvis du så begynder at spise forkert, kan du tage på igen. Her er det vigtigt at have nogen, der kan holde dig på rette spor. Måske lægger du ikke selv mærke til, hvad du gør anderledes, hvis du igen begynder at tage på, men det vil være lettere at få øje på for en udenforstående, som har fulgt dig igennem længere tid. Som udgangspunkt gælder, at hvis du ønsker et varigt vægttab, skal du holde din vægt i 4 år. Hvis du kan holde en ny sund livsstil i så lang tid, er det nemlig lægernes erfaring, at du også kan beholde denne livsstil fremover.

4. Snak med din familie

Dit liv efter operationen berører din omgangskreds meget mere, end du måske er klar over. Du skal nu til at spise andre ting, end du plejer og i et noget langsommere tempo. Så snak med din familie, så I sammen kan finde ud af, hvordan I vil gribe det an. Overvej om hele familien skal lægge sin kost om. Måske kan resten af familien også have glæde af en kostomlægning til en sundere kost, som du jo skal holde dig til efter operationen.

5. Prøv at følge diæten i god tid før operationen

Så ved du, hvad den går ud på. Læg mærke til, om du i det hele taget kan holde den ud. Hvis du er meget kræsen, bliver det meget besværligt for dig efter operationen. Du har især et problem, hvis du ikke kan lide mælkeprodukter. Ved at lade mælkeprodukter indgå i din kostplan får du proteiner nok. Bryder du dig ikke om mælkeprodukter eller nogle af de andre fødevarer, der indgår i din diæt, så snak med en diætist om alternative muligheder.

6. Gå til informationsmøder

Gå til alle de informationsmøder, som operationsstedet tilbyder før operationen, for du har brug for al den viden, du kan få. Du kan desuden have stor glæde af at møde andre, som også skal have operationen, og som har de samme udfordringer som dig. Det opleves som regel meget støttende at have andre i samme situation at snakke med.

7. Vær indstillet på, at du starter et nyt liv

Vær indstillet på, at du starter et nyt liv, og at det er meget anderledes i forhold til det, du har været vant til. Som overvægtig kan du have levet et isoleret liv og ofte med smerter i for eksempel ryg og knæ. Efter operationen er du pludselig i stand til at bevæge dig på en helt anden måde. Det betyder, at du nu også kan bevæge dig længere væk fra hjemmet. Du kan leve mere udadrettet og får nye sociale forbindelser væk fra familien. Det betyder også, at din familie skal acceptere din nye adfærd, og det kan i nogle tilfælde give anledning til konflikter. Du skal også tage stilling til din tøjstil, når du taber dig. Du er ikke længere i specialstørrelse, så du behøver ikke at affinde dig med bare at gå i det, du kan passe. Nu kan du faktisk selv vælge, hvad du har lyst til at tage på.

For nogen betyder den tabte vægt en identitetskrise. Før var du måske den tykke godmodige pige/dreng i klassen, og når du så ændrer udseende, ændrer din rolle sig. Det at få en gastric bypass operation handler derfor ikke kun om at tabe sig, men om at du bliver et andet menneske.

8. Føler du nederlag?

Føler du, at det er et nederlag, at du vælger en operation, fordi du er flov over, at du ikke har kunnet tabe dig af dig selv? Måske føler du, at du har valgt den lette udvej, og at folk derfor ser ned på dig. Så vil du måske ikke fortælle din omgangskreds om din operation. For nogle opererede er det vanskeligt at tale med andre om, og det kan gøre livet mere besværligt, når du skal dække over det over for din omgangskreds. Så tænk over, om du kan tale åbent om, at du er opereret.

9. Vær bevidst om årsagen til din overvægt

Det er ikke sikkert, at en operation vil løse dine problemer med at tage på i vægt, hvis du ikke er bevidst om, hvorfor du egentlig blev så overvægtig. Måske har du specielle spisevaner, hvor du for eksempel spiser et større måltid, lige før du skal i seng og derfor lettere tager på. Eller måske overspiser du slik, kager og chokolade , når du føler dig ensom eller trist. Det kan være en god idé at opsøge en psykolog eller psykoterapeut for at lære dine spisemønstre bedre at kende, så du ikke har samme uhensigtsmæssige mønstre, når du er blevet opereret.

10. Hvis du ryger

Hvis du ryger, er det en god idé at holde op med at ryge før operationen , fordi du hermed minimerer din risiko for at få komplikationer. Man skal tabe sig otte procent før operationen for at få fedtet ud af leveren og mellem tarmene, da det gør det lettere for kirurgen at lave operationen. Du skal bruge tre måneder på at tabe dig de otte procent, og det kan være svært at holde op med at ryge samtidig. Så væn dig af med at ryge i god tid, før du skal til at tabe dig.

Sidst opdateret: 01.03.2012

Annonce