Annonce

Tunge øjenlåg kan opereres

Huden omkring øjnene bliver slappere med årene. Hos nogle bliver generne så store, at den slappe hud skygger for synet. Hvis det er tilfældet, kan man få operationen betalt af det offentlige – hvis det handler om ren kosmetik, må man selv betale.

Man kan ikke finde nogen officielle opgørelser over antallet af kosmetiske operationer, men en undersøgelse foretaget af Rambøll Management i 2008 viser, at øjenlågsoperationer udgør lidt over halvdelen af de indgreb, kvinderne har fået lavet. Det tilsvarende tal for mænd er 13 procent.

I 2007 blev der gennemført 24.700 øjenlågsoperationer betalt af det offentlige ifølge Sundhedsstyrelsen. Det er mere end en fordobling på syv år. Det på trods af, at de kriterier, der skal være opfyldt for at få en offentligt betalt operation, er ganske skrappe.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Ifølge Karen Skjødt, der er overlæge på Frederiksberg Hospitals øjenafdeling, er det helt bestemte – og ret voldsomme – gener, de tunge øjenlåg eller poserne under øjnene skal give, før det er en offentlig opgave at rette op på dem.

For de øverste øjenlåg gælder, at der skal være så meget hud til overs, at det lægger sig ned over øjenvipperne og derved blokerer noget af synsfeltet. I sådanne tilfælde kan man desuden få svær hovedpine, fordi man rynker panden eller løfter hovedet for at kunne se.

Hvad angår poserne under øjnene skal de være så store, at de lægger sig mod brillerne og altså bliver skubbet op og dermed går ind i det nederste synsfelt, så patienten ikke kan læse.

Trods de skrappe krav undrer det ikke Karen Skjødt, at så mange bliver opereret via det offentlige.

"Det er jo et ret lille indgreb, og der er da også mange, der har problemer. Men man skal jo heller ikke glemme, at generne bliver fortolket ude i praksis," siger hun.

Hun fortæller, at der i flere omgange har været tale om at fjerne det offentlige tilskud fuldstændigt fra den slags operationer, og hun er overbevist om, at tilskuddet bliver sparet væk inden for en overskuelig fremtid. De udsigter får dog ikke Karen Skjødt op i det røde felt:

"Husk på, at næsten alle over 40 har poser omkring øjnene – en del meget voldsomme, men de lever ganske udmærket med det. Det er jo noget, der har udviklet sig over mange år. Men det smitter, hvis veninden har fået et løft. Jeg mener faktisk, man er nødt til at sætte grænser i det offentlige. Det er ikke rimeligt, at det offentlige skal betale for skønhedsoperationer," siger hun.

Hovedpinen forsvandt

Karin Vith Ankerstjerne er en af de mange, der har fået øjenlågene løftet. Det skete for halvandet år siden, da hun var 40 år, og årsagen var primært, at de tunge øjenlåg gav hende spændingshovedpine . Men hun lægger heller ikke skjul på, at den kosmetiske gevinst ved indgrebet talte med, da hun besluttede sig for en operation.

Som konsulent i et væksthus kører Karin Vith Ankersjerne ofte rundt til lokale virksomheder og til møder rundt om i landet. Her gav de tunge øjenlåg særlige problemer, fordi hun faktisk havde svært ved at se ud af bakspejlet. Det, i kombination med hovedpinen, fik hende til at gå til sin praktiserende læge med problemet.

Lægen var enig i, at man skulle gøre noget, så hun fik en henvisning til en operation. Det betød, at hun ikke selv skulle betale, men fik operationen betalt af det offentlige. Men uanset hvem der betaler, kan patienten frit vælge, hvilken læge, der skal foretage indgrebet.

"Jeg var meget bange for, at lægen skulle tage for meget af, fordi jeg havde set en kvinde, der har fået taget så meget af huden, at hun ikke kunne lukke det ene øje. Derfor forhørte jeg mig rundt omkring, om nogen kunne anbefale en god læge," fortæller Karin Vith Ankerstjerne.

Hun havde tidligere fået fjernet modermærker på Diakonissestiftelsen og var meget tryg ved stedet. Derfor endte det med, at hun valgte en øjenlæge der.

Ved den første konsultation hos lægen gjorde Karin meget ud af at fortælle ham, at hun var bange for, at han skulle tage for meget. Men han beroligede hende med, at han ikke tog mere, end at det ville komme til at se helt naturligt ud. Resultatet er da også fuldt tilfredsstillende, understreger hun.

"Jeg føler mig meget lettere omkring øjnene. Bedst af alt er, at der ikke længere er nogen, der siger, at jeg ser træt ud. Den bemærkning fik jeg tit før, og det var jeg ærlig talt træt af at høre," siger Karin Vith Ankerstjerne.

Selve operationen forløb helt uden komplikationer. Der var lidt smerter første dag, og mens såret helede op, strammede det lidt i huden. Hun huskede at bruge solbriller i et godt stykke tid efter operationen, så arret ikke blev misfarvet. I dag er der ingen, der lægger mærke til de lettede øjne, med mindre Karin selv direkte påpeger det, fortæller hun.

Karin Vith Ankerstjerne var i øvrigt, længe før det blev aktuelt, indstillet på, at hun sikkert på et eller andet tidspunkt ville blive nødt til at gennemgå en operation. Hun er genetisk disponeret for tunge øjenlåg, og både hendes far og farfar har været gennem samme operation.

Hun er også helt indstillet på at lægge sig under kniven igen, hvis det bliver nødvendigt. Det regner hun med, at det bliver, netop fordi lægen var så forsigtig med at skære. Men hellere det, end at ende med skildpaddeøjne, siger hun.

Annonce (læs videre nedenfor)

Komplikationerne

Som i Karin Vith Ankerstjernes tilfælde forløber hovedparten af øjenlågsoperationerne uden problemer, fortæller Karen Skjødt, men som ved alle andre operationer, kan der opstå komplikationer.

De fleste er lette, men der kan opstå ganske alvorlige problemer, hvis blodkarrene ikke bliver lukket ordentligt. Det er især vigtigt, hvis kirurgen fjerner eller ommodelerer på fedtet i øjenhulen. Der sidder nemlig blodkar, som, hvis ikke man lukker dem ordentligt af, kan give en voldsom blødning, der igen kan trykke på synsnerven. I sin yderste konsekvens kan det medføre blindhed.

En anden komplikation, der kan være alvorlig nok, er, at kirurgen fjerner for meget hud, så patienten ikke kan lukke øjet. Hvis det sker i en privatpraksis, re-opererer man patienter som hovedregel på et offentligt sygehus – og på det offentliges regning.

Selvfølgelig skal det være sådan, siger Karen Skjødt og fortsætter:

"Der er ikke så mange steder, hvor man laver hudtransplantationer og de øvrige ting, der er nødvendige for at rette op på det." Men hun understreger, at langt hovedparten af de bivirkninger, der kan opstå, er små.

Annonce (læs videre nedenfor)

Slapheden kommer igen

Der er ingen holdbarhedsgaranti på en øjenlågsoperation.

"Aldring er en livslang proces. Det, der er fjernet, er fjernet, men huden bliver gradvist slappere gennem hele livet," siger Karen Skjødt.

Det er individuelt, hvor længe resultatet holder. Det afhænger blandt andet af, om man ryger , og hvor sundt man lever, ligesom der kan være en arvelig tendens. For nogle holder virkningen i fem år, mens den for andre holder meget længere eller kortere. Til gengæld er der ingen problemer i at blive opereret igen.

Øjenlægen kan desværre ikke pege på en vidundercreme, der kan forebygge en tur under kniven. Men det hjælper at få søvn nok, spise sundt og lade være med at ryge .

Sidst opdateret: 01.12.2011

Annonce