Annonce

Hashrygning og graviditet, skal lægen involveres?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

Jeg har en veninde som ikke tør spørge, men det gør jeg altså godt.

Sagen er den at hun i en årrække har røget hash, måske 5 joints om dagen. Nu har hun så fundet ud af at hun er blevet gravid og har derfor valgt omgående at stoppe. (hun er max ca. 6 uger henne).

Men nu tør hun ikke tage til lægen og få startet vandrejournal op osv, fordi hun er bange for lægen vil opdage det via blodprøve eller urintest og sige det videre til andre eller inddrage kommunen.

Hun vil ikke selv nævne det for lægen, da hun aldrig kunne finde på at starte igen, så hun er nervøs for at der kunne komme en 3 part ind over, så hun skulle til at følges af kommunen efter fødslen osv. Men opdager lægen det overhovedet, hvis ikke selv hun nævner det for ham?

Håber I vil svare hurtigt, så jeg kan få hende sendt afsted til lægen.

Mvh en spørger

Pige/kvinde, 32 år, 165 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger

Når man finder ud af man er gravid med positiv graviditetstest eller får symptomer på graviditet er det vigtigt at kontakte sin alment praktiserende læge. Både hvis graviditeten er ønsket, men også hvis den er uønsket. I Danmark har kvinder mulighed for at få graviditeten afbrudt inden udgangen af 12. uge. Er man i tvivl om man ønsker at gennemføre graviditet er det vigtigt man kontakter sin læge.

I Danmark har vi et meget velfungerende system som tager sig af den gravide og ikke mindst det ufødte barn så denne kan få de bedste vilkår fra starten. Omsorgen for den gravide foregår hos egen læge, jordmoder og kvinde-fødeafdeling (gynækologisk-obstetrisk afdeling). Forløbet starter hos egen læge, efter denne har konstateret graviditet med urinprøve, med 1. svangreundersøgelse i uge 6-10. Herefter 2. og 3. svangreundersøgelse i henholdsvis uge 25 og uge 32.

Ved 1. svangreundersøgelse udfyldes en række papirer, tages blodprøver og en gennemgang af forventet forløb med tilbud hos jordmoder, scanning mv. Det er vigtigt man er ærlig når man svarer på spørgsmålene til svangre- og vandrejournal. På denne måde kan lægen bedst vurdere hvilke tilbud og tiltag den enkelte gravide skal have – og dermed den måde man i fællesskab bedst passer på det ufødte barn.

Det kan lyde til at din veninde har det svært, så jeg vil bestemt opfordre til hun kontakter sin egen læge hurtigt og hun må gerne tage en veninde med som kan støtte hende og hjælpe med at få sagt og spurgt om relevante ting.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 18.12.2018

Annonce