Annonce

Er jeg hypermobil?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Skiver da jeg i et stykke tid nu har sprøgsmål til mine led. Har i en 3 års tid, dyrket styrketræning.

Men for snart 2 år siden poppede min højre skulder for første gang ud af selve ledkapslen og poppede selv tilbage. Det vare altså kun i et øjeblik og gør ikke ondt. Der ud over, når jeg ligger på siden og derfor også skulder, sker der nogen gange at skulder "klikker" på plads. Det meget svært at beskrive, men mærker det lidt inden det sker, ligsom lige inden et elastik springer. Jeg opsøge læge for et års tid siden og fik derefter en scanning og røntgen der ikke viste noget. De sendte mig derefter til genoptræning af skulderen. Har både fået hjælp af en personligetræner der også er uddannet fysioterapeut. Derefter til behandling på sygehuset. Men ingen kunne svare mig på hvorfor min skulder popper.

Problemet er, at der ingen ændringer sker. Nogen perioder har jeg mærket, at skulderen ikke har haft samme tendens til at poppe, men den popper forsat som den gjorde for 2 år siden.. Inden for det sidste års tid især de sidste 6 måneder oplever jeg nu at samme klikken sker i venstre skulder, at mit venstre håndled også popper, at mine led i fingrene virker ømme når jeg vågner om morgnen, nogen mere end andre (dette bliver dog bedre når jeg kommer lidt længere ud på dagen). Min frustration ligger i, at jeg er bekymret for at lave noget. Syntes ikke det kan passe at jeg som 21 årig, skal have så store problemer. hvis jeg støvsuger eller pudser vinduer eller løfter ting. for jeg ondt foran på frontskulderene og inden i selve kapslen.

Det skal siges at jeg før at blevet kaldt hybermobil, men har aldrig fået lavet en test.

Håber i kan hjælpe mig med at få klarhed over det, eller et navn på en specialist der kan undersøge mine led.

Mvh En spørger

Pige/kvinde, 21 år, 170 cm, 61 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Det kunne godt virke som om du er hypermobil.

Er der evt. andre i familien der er hypermobile?

Det er jo vigtigt at du holder din muskulatur trænet, for derved at stabilisere dine led.

Der findes nogle sjældne bindevævslidelser, der kan medføre hypermobile led. Men, disse lidelser har også en række andre symptomer, så dette ville du vide når du er 21 år.

Den medfødte hypermobilitet kan testes ved en række bevægetests. Hvis ikke din egen læge gør dette, kunne du bede om at blive henvist til en rheumatolog for en undersøgelse/test.

Men ud over at holde sin muskulatur i orden, er der ikke så meget du kan gøre.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 09.07.2018

Annonce