Annonce

Jeg har små lægge. Kan man gøre noget?

Spørgsmål

Hej eksperter

Jeg skriver til jer, med det formål at få svar på et par forskellige spørgsmål, relateret til den deformitet jeg er født med. Jeg er født med klumpfod, som jeg blev behandlet for som barn. Her fik jeg bl.a. forlænget min korte akillesene, fik gipsbehandling osv. Grundet den akillesene forlængende operation og min lidelse i det hele taget, er min lægmuskel ekstremt underudviklet. Dette har altid gået mig meget på og begrænset mig pga. den psykiske del i det. Jeg har aldrig nogensinde været tilpas ved at vise mine ben frem. Og det er kun blevet værre med tiden. Jeg er faktisk nået til det punkt hvor jeg er decideret desperat og på randen til et sammenbrud. Jeg er kun blevet mere deprimeret og stresset over det med tiden. Og tro mig når jeg siger, at jeg har forsøgt næsten alt indenfor styrketræning og fysisk aktivitet!

Jeg begyndte i sin tid at styrketræne, hvor jeg naturligvis trænede hele kroppen ligeligt i starten. Men eftersom at det var alle andre muskelgrupper end min(e) lægmuskler, der voksede, valgte jeg med tiden at fokusere mere og mere på dette område. Jeg har efterhånden en god viden om styrketræning og kender en masse forskellige strategier ift. træning af læggen. Lige pt. træner jeg KUN læg og lår, hvilket jeg gør 3 gange om ugen. Det har jeg gjort kontinuerligt i 1-2 år. Jeg kan tage en del mere vægt på de forskellige øvelser end i atarten, men mine lægge ser fortsat underudviklede ud.

For at give et bedre billede af udseendet på mine lægmuskler, kan jeg sige at gastrocnemius er meget kort, hviklet især gør at benene ser underudviklede ud. Derfor har jeg også fokusere en del på Soleus, så jeg forhåbentlig kunne få masse hele vejen ned af mine tynde underben. Men som sagt er der absolut ingen synlige fremskridt. Resten af min krop er relativ muskuløs (det har den altid været) og gør kun det hele værre, da det ser meget asymetrisk ud. Jeg er som sagt virkelig langt nede efterhånden og kunne forestille mig at det kunne ende med at få mig til at gå ned med depression og stress. Når det er sommer og det er varmt, har jeg 2 valg: - Tage shorts på og se folk glo samtidig med at jeg går og gemmer mig mere eller mindre og ikke kan slappe af overhovedet! - Tage lange bukser og svede, samtidig med at folk glor fordi jeg vælger at tage lange bukser på.

Det er en skrue uden ende og jeg kan snart ikke klare mere. Det kører mere og mere rundt oppe i hovedet på mig efterhånden som tiden går. Jeg er virkelig bange for at det kommer til at gå ud over mine børn, min kone og mit job fordi jeg er fraværende og så fokuseret på mine skavanker. Måske gør det allerede lidt.

Nå, men jeg har selvfølglig researchet en hel del igennem tiden så jeg ved hvilke muligheder jeg har, samt hvad andre har gjort i min situation.

- Jeg VED at en løsning er at få lægimpantater. Det er meget udbredt af folk med samme lidelse får dette. Det har jeg dog ikke råd til selv. Så her er mit spørgsmål: kan man få støtte af staten til dette ligesom så mange får pga. fedme og bryst komplikationer, grundet min psykiske tilstand?

- Jeg ved at der bliver brugt olier, som f.eks synthol, til at få muskler til at se større ud. Er der lovlige og ikke-skadelige behandliger indenfor dette område?

- findes der eventuelle lovlige og ikke-skadelige steroide kurer? Eller lignende.

- findes der andre løsninger, som jeg ikke er bekendt med?

Jeg er faktisk så desperat, at jeg kan gå med til næsten enhver behandling, uanset hvor smertefuld den så må være. Jeg er ligeglad efterhånden.

Jeg håber virkelig at i har tid til at besvare mit spørgsmål og at i fakrisk kan svare på det. Ellers vil jeg prøve at spørge min egen læge om det samme..

På forhånd tak.

Med venlig hilsen Den ekstremt deprimerede!

Dreng/mand, 28 år, 185 cm, 94 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger.

Mig bekendt er der ikke mulighed for tilskud til læg implantater. Resultatet af sådanne operationer, kan også være varierende og der kan komme asymmetri . Men det er en mulighed.

Du må endelig ikke begynde at eksperimentere med at sprøjte olie ind. Det kan medføre store vævsskader hvis man er uheldig, ligesom konsistensen ændres over tid.

Der vil desværre ikke være nogen virkning af steroidkure (lovlige eller ej). Når din lægmuskulatur ikke reagerer på træning, vil steroid ikke kunne gøre nogen forskel.

Har du talt med din kone om problemet?

Synes hun også det er et problem?

Har du talt med din læge om problemet? Du lyder som om det er kommet til at fylde alt for meget i din tilværelse. Dette skal ikke lyde som manglende anerkendelse af dit problem. Men det lyder som om at problemet er blevet så stort for dig, at du ikke bør gå alene med det.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 01.05.2018

Annonce