Annonce

Kan man blive opereret for tragtbryst?

Spørgsmål

Hej

Jeg er en dreng på fjorten. Her for et par måneder siden blev det gjort klart for mig, at jeg var anderledes. Da vi stod og klædte om i omklædningsrummet, kommenterede en af drengene at de synes mit bryst så lidt spøjst ud.

Som om det gik indad, næsten som om der var et hul. De kommenterede også at mine nedre riven stak meget ud. Jeg "researchede" lidt, og kom frem til, at jeg tror at jeg har det der hedder "Pectus Excavatum".

Jeg har tænkt meget over om jeg skulle begynde at træne bryst og bare lidt mere i det hele taget, men jeg har læst mig frem til at der er en mulighed som ville se pænere ud. En operation.

Nu kommer mit spørgsmål så: Hvor stort skal hullet være for at det er nødvendigt at få opereret det?

Og i så fald hvis jeg skal opereres er jeg ikke sikker på at jeg kan få mine forældre overtalt til at gå med til en operation, hvad skal jeg så gøre?

En spørger

Dreng/mand, 14 år, 178 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Et såkaldt Pectus excavatum eller "tragtbryst" skyldes en vækstforstyrrelse i ribbenene, hvorved brystbenet skubbes "ind" i brystet .

Det vil som sådan ikke hjælpe noget at du træner. Men, det kan jo godt ændre lidt på udseendet.

Hvis du føler dig generet af det, enten fysisk eller psykisk, kan du snakke med din læge om henvisning til en specialist. Så kan du få en vurdering af problemet.

Man kan ikke umiddelbart angive noget mål for "hvor stor hullet skal være" som du skriver.

Der findes en operationsmetode hvor man indopererer en "metalspærre" som kan skubber ribbenene fra hinanden. Den skal fjernes igen efter nogle år.

Jeg synes det er vigtigt du har dine forældre med i processen.

Hvis du evt. skulle have behov for en operation, er det bedst at få den foretaget inden du bliver ældre.

Jeg synes du skal tage en snak både med dine forældre og din egen læge.

mvh

Hans Gad

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 02.07.2019

Annonce