Annonce

Hvad er follikulær cystitis?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Er netop blevet frikendt for blærecancer. Skønt. I min journal under prøvesvar står der “follikulær cystitis” - altså en variant af kronisk blærebetændelse. Men jeg finder stort set ingen dansk information om denne lidelse.

Kan I fortælle mere om den?

Kh ME

Pige/kvinde, 52 år, 165 cm, 90 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære ME

Follikulær cystitis er en beskrivelse af hvordan blæren ser ud i mikroskopet, typisk når man undersøger vævsprøver fra blæren.

Man finder runde samlinger af hvide blodlegemer/betændelsesceller ( lymfocytter) i væggen af blæren, det er definitorisk en betændelsestilstand (inflammation) i og med der er mange betændelsesceller samlet.

Man kalder det follikulært fordi lymfocytterne ligger arrangeret i runde samlinger såkaldte follikler; ordet follikel kan i øvrigt også betyde flere andre ting.

Det hænger ikke sammen med bakterieinfektion

Betydningen af dette fund er usikkert, ikke fordi man er i tvivl om farligheden – det er ikke farligt og har ikke med kræftsygdom at gøre, men fordi man ikke ved om det overhovedet hænger klart sammen med symptomer.

Det er således ikke en veldefineret lidelse/sygdom, men et fund af tvivlsom betydning.

Det er blevet kædet sammen med forskellige dårligt definerede symptomkomplekser udgående fra blæren som ”painfull bladder” og interstitiel cystit, smerte/ubehagslidelse med blæresmerter, hyppigge små vandladninger og idelig vandladningstrang som typiske træk.

Det er bare sådan, at man kan finde follikulær cystitis hos folk uden skyggen af blæresymptomer og hos folk med invaliderende blæregner kan man finde helt normale forhold når man tager vævsprøver.

Du skal ikke betragte dig som syg på grund af dette her, men hvis du har gener fra din blære er der forskellige ting man kan prøve af, dette vil typisk foregå på en urologisk afdeling.

Vh

Nanna franck

Urolog

Sidst opdateret: 16.03.2018

Annonce