Annonce

Hvornår behandler man for årebrok?

Spørgsmål

Jeg er 20 år og har haft årebrok på venstre side, siden jeg kom i puberteten (11 år). Lige siden jeg fik en diagnose, har jeg virkelig været nedtrykt af at have det. Jeg havde ingen smerter indtil for 2 år siden, men jeg kan virkelig ikke lide udseendet af den og tanken om, at det kan nedsætte ens fertilitet.

Det bekymrer mig også, at årebrok nedsætter ens testosteronniveau. Jeg ved dog godt, at dette er kontroversielt blandt læger, men der tegner sig et billede af, at det er sandt. Alt i alt tænker jeg på min årebrok hver evig eneste dag, og det har jeg gjort i flere år (+6år). Jeg føler virkelig, at jeg ville blive gladere, hvis bare jeg fik en operation.

De sidste 2 år har jeg haft vage smerter på venstre side af scrotum ca. hver anden dag. Smerterne går relativt hurtig væk og dukker op uafhængigt af, om jeg ligger ned eller står op.

Sidste år var jeg hos min læge og fortalte, hvordan jeg havde det, men hun ville ikke henvise mig til en urolog. Det frustrerer mig utroligt meget, at jeg ikke kan få en behandling. Jeg ønsker virkelig meget at få det fjernet, og det plager mig hver eneste dag.

Ville en læge tage i betragting, at det gør mig ulykkelig, selvom jeg ikke får overdrevne smerter og heller ikke ønsker at få børn endnu ( jeg vil dog gerne være far senere)?

Vh

En spørger

Dreng/mand, 20 år, 178 cm, 76 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Pas på dine bekymringer ikke tager styringen.

Årebrok kan hos nogle hænge sammen med nedsat sædkvalitet, men der er ikke en klar sammenhæng hos alle, nedsat testosteronproduktion som følge er årebrok er ikke en veletableret sammenhæng – rigtig mange mænd har årebrok uden skyggen af gener.

Når det er sagt vil jeg synes det helt rimeligt, at du bliver henvist til vurdering af evt. operation da det tydeligvis fylder meget for dig, og ja, man tager folks ønsker/ tanker i betragtning i forbindelse med operationsbeslutning.

Det du skal gøre dig klart, er at der er risici ved at lade sig operere, blødning, infektion, smerter mm og i sjældne tilfælde alvorlige komplikationer.

Så opsøg din læge igen og bed om en henvisning til urolog og diskuter situationen med vedkommende.

Vh

Nanna Franck

Urolog

Sidst opdateret: 15.08.2018

Annonce