Annonce

Fordele og ulemper ved operation

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg blev kørt ned i et højresvingsulykke på cykel, hvor en varevogn ramte mig. Jeg fik revet mit bagerste korsbånd over og fik en grad 2 skade på mit inderste ledbånd.

Jeg fik en Jack brace på i 12 uger. Mit forløb er været præget af mange smerter, stærk nedsat bevægelighed og har ikke nået de mål som man "burde". Nu har jeg fået skinnen af og har 12 uger til at træne benet op så det ikke er nødvendigt med operation. Har fået afvide at det er mit valg om jeg vil opereres, hvis benet stadig føles ustabil, mangler dog svar på en masse omkring eftertiden enten med eller uden operation. Det er spørgsmål om blandt andet:

- sandsynligheden for at komme nemmere til skade i knæet med eller uden operation

- sandsynligheden for at komme til at dyrke sport igen såsom cykle, løbe og ride med eller uden operation.

- hvor stor en mengrad jeg cirka kan forvente ved enten operation eller ikke operation

- større risiko for slidgigt i knæet ved operation eller ikke operation

-kan jeg risikere at få problemer senere hen, hvis jeg ikke har et korsbånd?

Altså nærmest en fordele og ulemper liste ved at blive opereret.

Mvh En spørger

Pige/kvinde, 20 år, 170 cm, 77 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Det er vanskeligt at svare på om du har større eller mindre sandsynlighed for at komme til skade afhængig af om du lader dig operere eller ej. Dette er afhængig af hvilken stabilitet i knæet du opnår .Mange klarer sig fint ved træning alene, men man må vurdere din fornemmelse af instabilitet efter endt genoptræning.

En operation er desværre ikke garanti for et fuldt stabilt knæ. Genoptræningen kan være langvarig, som du jo har erfaret. Men genoptræning efter en operation vil også være langvarig. Så beslutningen må bero på en blanding af hvordan du oplever dit knæ efter genoptræningen sammenholdt med hvor stor løshed man rent faktisk kan måle på dit knæ.

De sportsgrene du nævner skulle der være en rimelig god mulighed for at du kan komme til at dyrke. Derimod skal man tænke sig godt om inden man deltager i sport med pludselige retningsskift såsom håndbold, fodbold , badminton o.s.v.. Umiddelbart vil du kunne deltage i de ting du nævner, også uden operation, når du er ordentlig genoptrænet. Men det kan godt tage helt op til et år inden man er "færdig genoptrænet". Jeg kan ikke udtale mig om méngraden. Dette er op til forsikringsselskabet i hvert enkelt tilfælde. Men principielt bør ansættelse af méngrad være uafhængig af hvorvidt du bliver opereret eller ej. Risikoen for slidgigt ser ud til at være uafhængig af hvorvidt man bliver opereret eller ej. Et manglende korsbånd vil stille krav til stabilitet via en god muskulatur. Hvis din muskulatur ”forringes” vil dette nedsætte stabiliteten i dit knæ. Så du skal altså fremover være opmærksom på at have en veltrænet muskulatur. For en god ordens skyld skal det lige tilføjes at en veltrænet muskulatur ikke er ensbetydende med at man skal have en ”svulmende muskulatur”.

Ved operation er der altid en risiko for at man evt. kan få infektion i knæet og dermed et kompliceret efterforløb ligesom en operation ikke er garanti for fuld stabilitet. Man kan også risikere forskellige former for smerter efter operation. Selv om operationen som hovedregel  ”forløber fint” er der altså visse risici så hvis man kan klare sig med genoptræning alene vil dette i mange tilfælde være at foretrække.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen - Speciallæge i Ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 16.03.2021

Annonce