Annonce

Er jeg stresset?

Spørgsmål

Hej

Jeg er en ung kvinde går i 3.g, har egen virksomhed ved siden af. Min hverdag er fyldt, men når der engang imellem er plads til at slappe af, vil hovedet ikke som jeg vil.

Tankerne kører rundt, jeg har hjertebanken, besværlig vejrtrækning og en trykken i mave og bryst. Jeg bliver hurtigt irritabel på mennesker men også på ting som ikke vil som jeg vil. Nogen dage kan jeg ikke overskue små opgaver og mister hurtig overblikket. Jeg er glemsom og distræt (det har jeg altid været) men det kun blevet værre. Jeg kan ikke koncentrere mig i skolen men heller ikke om at slappe af og sover ofte dårligt.

Mit spørgsmål lyder på om dette er symptomer på stress? Jeg har taget en stresstest som siger jeg er meget svært stresset, men har svært ved at finde ud af hvad jeg skal gøre, og hvem jeg skal kontakte. Hvordan behandles stress og kan det overhovedet være stress ? Kan det være noget helt andet ? Er det bare normale problemer når man er et ungt menneske som snart er færdig med skole ?

Håber på at et svar kan opklare hvad jeg i så fald skal gøre som det første for at mindske mine symptomer.

Mvh A

Pige/kvinde, 19 år, 166 cm, 62 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger:

Tak for din mail i hvilken du fortæller, at du går i 3. g., og driver egen virksomhed ved siden af studierne. Det kniber dig at slappe af: tankerne kører rundt, hjertet banken, det trykker i mave og bryst, vejrtrækningen besværes, du mister overblik, hukommelse og koncentrationsevne, sover dårligt og bliver irritabel. Du spørger derfor, om det kan være stress.

Jeg tror, at du har fat i noget rigtigt. Du kan læse lidt mere om stress her: https://www.netdoktor.dk/sygdomme/stress/tag-symptomerne-alvorligt.htm

og lidt om behandlingen her: https://www.netdoktor.dk/sygdomme/stress/behandling-af-stress.htm

Du spørger, om det kan være noget helt andet. Jeg savner lidt oplysninger for at svare fyldestgørende på dette spørgsmål, men en del af de fysiske symptomer du angiver, kan være angstbetingede - men du skriver ikke, om du faktisk føler dig angst.

På spørgsmålet om det bare er normale problemer for et ungt menneske, som snart er færdig med skolen, er min vurdering, at det du beskriver, er udover hvad man normalt ser.

Jeg synes det er flot, at du har formået at etablere din egen virksomhed ved siden af studierne, men kan du klare det eller mon stress- og belastningssymptomerne mon skyldes, at du har for travlt med at nå det hele.

Prøv at læse lidt på de anførte links og tænk lidt over, om det ikke meget godt beskriver din situation og om forslagene til behandling ikke kunne være givtige for dig.

Held og lykke dermed.

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 01.05.2018

Annonce