Annonce

Er min far skizofren?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg skriver mht min far da jeg er en bekymret datter.

Det er således, at jeg tror min far har skizofreni i form af hallucinationer og vrangsforestillinger. Han har i flere måneder haft lange konstante samtaler med sig selv, hvor han tror, at han snakker med nogen.

Han tror, han hører stemmer som svare ham tilbage og at de har en dialog sammen. Når han snakker, lyder det som om at han ikke kan skelne mellem virkelighed og egne forestillinger. (Jeg tror det har været sådan her i ca. 1 år nu).

Hvis jeg og min familie ikke tror på hvad han siger, bliver han rasende og tror vi er ude efter ham (at vi har noget ondt i sinde). I nogle tilfælde tror han, at han arbejder sammen med efterretningstjenesten og i andre tilfælde tror han, at de er ude efter ham.

Min far tager smertestillende medicin, som han har taget i flere år. Det er som om, at når han ikke tager medicinen så har han skizofreni på en sur/aggressiv måde, og når han tager medicinen har han stadig skizofreni, men på en afslappet og glad måde.

Han har mange blandende følelser af og til. Desuden har han fuldstændigt isoleret sig selv fra venner og familie og han har ikke et arbejde længere. Han er kun hjemme og går aldrig udenfor, fordi han tror at han bliver dræbt hvis han går ud.

Hvad skal vi gøre som pårørende..?

Vi bliver bange for ham af og til. Vi tør ikke at få ham til lægen eller foreslå ham det, da vi ved han aldrig vil indrømme at han er syg og han vil blive sur, og sige at vi har forrådt ham. Han tror han er helt normal....

Det påvirker os mentalt, men vi ved ikke hvad vi skal gøre ved det og vi vil bare gerne leve et normalt liv.

Mange hilsner

En spørger

Pige/kvinde, 50 år, 184 cm, 70 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger:

Tak for din mail i hvilken du fortæller om din far, der har vrangforestillinger og hallucinationer, taler med sig selv, er affekspændt og paranoid i forhold til dig og resten af familien. Han får noget medicin som hjælper forstået på den måde , at han fortsat har symptomer når han tager medicinen, men bliver mere omgængelig.

Du mener selv, at han har skizofreni, og jeg tror, at du har ret.

Du kan læse lidt mere om skizofreni her: https://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/skizofreni.htm og her: https://www.netdoktor.dk/tema/skizofreni_virkelighed.htm

Du spørger, hvad de pårørende skal gøre.

I er indimellem bange for ham og tør ikke foreslå ham, at tage til lægen. Og det er en svær situation. Hvis han ikke vil modtage behandling, så er der næppe meget at gøre. I Danmark er det således, at hensynet til patienters retsstilling går langt forud for deres krav på behandling - også selvom de ikke vil behandles.

Derfor stilles der store krav til at behandle patienter mod deres vilje forstået på den måde, at patienten skal være meget syg og som udgangspunkt indlagt på psykiatrisk afdeling. Den regionale psykiatri har dog typisk opsøgende psykoseteams, der tilbyder intensiv behandling og ofte i patientens eget hjem. Hvis situationer løber helt ud af kontrol, og I står i en akut situation, hvor I er bange for ham, har regionerne en psykiatrisk udrykningstjeneste/et udrykningsteam, der hjælper i akutte situationer, evt. bistår med indlæggelse på psykiatrisk afdeling, evt. med tvang.

Jeg synes dog, at du allerede nu skal kontakte foreningen SIND. De har en pårørenderådgivning, og du kan finde detaljerne her: http://www.sind.dk/sinds-paaroerenderaadgivning

Jeg håber, at din far får hjælp og kommer i behandling, og at I som familie kommer videre fra den kedelige situation I befinder jer i nu.

Held og lykke med det.

Hans Mørch,

speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 29.01.2018

Annonce