Annonce

Smerter ved samleje, hvad gør vi?

Spørgsmål

Hej.

Vi er et par på 25 og 27 år og har været i gift i 2 år. Det er endnu ikke lykkedes at have samleje da min kone synes det gør alt for ondt. Penetration er aldrig lykkedes. Vi har fint forspil og prøvet forskellige positioner, hvilket ikke har hjulpet. Min kone har sågar været til gynækolog og fået af vide at det hele ser ganske normalt ud.

Vi har prøvet lokalbedøvende salver, forskellige olier, sovepiller og øvelser til hende - intet hjælper.

Vi har aftalt at jeg skulle prøve at penetrerer hende imens hun sov, hvilket hun vågnede af. Vi er fortabte og frustrerede. Mit spørgsmål er om der findes stærkere former for medicin som kan anvendes af andre end læger der kan "bedøve" hende. Vi tror det nemmeste vil være at prøve imens hun sover.

Mvh

Et uheldigt par

Dreng/mand, 25 år, 180 cm, 68 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære “Uheldige par”.

Jamen det er da “held i uheld” at I spørger her hos Netdoktor. For selv om vi ikke kan klare alle problemer, så skal vi måske hjælpe jer et stykke vej.

Og det vil jeg gerne gøre.

Jeg har faktisk skrevet en artikel her på Netdoktor om “Smerter ved samleje og skedekrampe”. Jeg vil foreslå, at I læser den. Det vil nok kunne give nogen forståelse.

Det drejer sig formentlig om skedekrampe eller vaginisme.

Skedekrampe er et uheldigt udtryk, for der er ikke tale om krampe men blot om en ufrivillig sammentrækning af musklerne i og omkring skedeindgangen. En slags refleks, som ikke kan forhindres, selv om man så gerne vil.

Det er selvfølgelig godt og vigtigt at få at vide, at “det hele ser ganske normalt ud”. Så er det på plads.

I har prøvet diverse salver, piller, øvelser - og hælder nu til søvn og bedøvelse.

Det tror jeg ikke på.

I skal have hælp til at løse problemet hos en fagperson, der interesserer for emnet. Det er med vilje, jeg ikke sætter titel på den pågældende. men det kunne være en sexolog, jordemoder, gynækolog eller anden læge.

Problemet løses ikke ved den første konsultation, men det løser op for problemet. Det drejer sig om samtale og praktiske, tillidskabende øvelser. Og træning på egen hånd alene og sammen.

Der kan gå måneder, før det lykkes. Men det skal nok komme.

Men I behøver ikke at ligge på den lade side med sex i mellemtiden. Hyg jer alt det I har lyst og tid og lejlighed til. Kæl og slik som humøret rækker til. Giv hinanden udløsning så ofte I vil. Men hold jer fra forsøg på samleje eller andre forsøg på at "komme ind". Det vil mislykkes langt hen ad vejen.

Vent med det til I “får lov” af terapeuten.

Nå - jeg kommer måske med nytteløse formaninger? Hvis det ikke kan være anderledes, så følger I naturligvis lyst og lejlighed. Og så kan det jo godt være, at det alligevel en skønne dag siger “pling”.

God fornøjelse.

Med venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 26.08.2018

Annonce