Annonce

Udebleven menstruation?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg er nu 16 år, snart 17, og har haft udebleven menstruation i over 150 dage. Jeg har altid haft en cyklus på mindst 60 dage, og nogle gange helt op til de 150 dage, så den har altid været meget uregelmæssig.

Jeg tvivler nu på om det stadig er normalt for en 16-årlig pige som mig, som fik min første menstruation fra 3,5 år siden, og hvorfor min menstruation er så uregelmæssig.

Jeg dyrker motion næsten hver dag, men jeg synes overhovedet ikke, at min krop er stresset eller anstrengt.

Mvh.

En spørger

Pige/kvinde, 16 år, 164 cm, 53 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Jeg kan godt forstå, hvis du er lidt utålmodig og usikker. Kommer det nogen sinde til at fungere som hos andre piger? Er det tegn på, at jeg fejler noget?

Til det første kan jeg svare ja, og til det andet nej. Lad os tage det sidste først.

“Mentruationsuret", som drejer en omgang hver 28 dage, skal have sin tid til at blive indstillet. For nogle kan det ske ganske hurtigt, for andre kan det vare "år og dag".

Egentlig er det jo ganske fantastisk, at alle kvinder er udstyret med en mekanisme, som måned efter måned reagerer med ægmodning, ægløsning og menstruation?

Er det kører lidt skævt en gang imellem, er der vel ikke noget at sige til? Og hos nogle piger lidt hurtigere og hos andre lidt langsommere. Det er helt normalt., men det kan selvfølgelig virke irriterende, hvis man går og tænker på det hele tiden. Så jeg kan godt forstå, hvis din tålmodighed at ved at være slut. Og det er selvfølgelig derfor, du spørger. Og du er nu så gammel og har været tålmodig i 3-4 år, at det vil være rimeligt at søge at få en forklaring - og den kan man ikke snakke sig til. Du bliver altså nødt til at tale med din læge, måske få taget et par blodprøver for at checke hormonbalancen, måske blive henvist til en gynækolog. Der vil også blive snakket om, hvordan du har det i dit liv, kost, motion, skole, arbejde, humør. Det hele hænger sammen.

Noget andet er, at du skal være opmærksom på, at du risikerer at blive gravid, hvis du ikke passer på. Måske er det ikke aktuelt i øjeblikket - men det kan jo hurtigt blive det. Man ved jo aldrig!

Altså aldrig samleje uden beskyttelse. Og ved mistanke om graviditet: undersøgelse straks!

Og tilbage til det første spørgsmål. Du er formentlig lige så normal og kommer til at fungere lige så normalt som alle andre piger. Stol på det.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 03.02.2020

Annonce