Annonce

15-årig: Jeg har endnu ikke fået min menstruation

Spørgsmål:

Jeg skriver ind til brevkassen, fordi jeg har et spørgsmål omkring menstruation. Jeg er en pige på 15 år, som endnu ikke har fået sin menstruation. Jeg er 169 cm og vejer 50 kg. Jeg dyrker også en masse motion, og mange siger, at det også kan have noget med det at gøre. Det har jeg også selv tænkt på, men alligevel er jeg rimelig bekymret for, om jeg nogesinde får det. Min mor fik det omkring 15-års-alderen, og det siger jo også lidt. Burde jeg være bekymret?   

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Gener (din mor), din vægt (diæt) og motion, er alle faktorer, der kan påvirke din menstruation. De fleste piger får sin menstruation, når de er mellem 11 og 14 år. Men alt mellem 10-16 år er normalt. Du skal ikke bekymre dig om, at din menstruation ikke er kommet og om det sker, når du er 10 eller 16 år er afhænging af mange ting.

Din mor var på din nuværende alder, da hun fik sin menstruation, så indtil videre er der stadig tid. Både overvægt og undervægt kan påvirke det og senere også menstruationscyklussen. I puberteten er din vægt vigtigere end alderen. Din vægt og højde fortæller mig, at du er noget undervægtig. Overdreven motion kan påvirke debuten ligesom det senere kan påvirke menstruationscyklussen.

Hvis du ikke har fået din menstruation, når du er fyldt 16 år, bør du tale med en skolelæge.

Mvh Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 08.06.2016

Annonce