Annonce

Jeg sveder rigtig meget

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 13 år, der har et meget stort problem. Jeg sveder nemlig rigtig meget! Det er decideret klamt! Det er ikke sådan, at det lugter, der kommer bare 'vand' ud af mine armhuler. Jeg har døjet med det i cirka et år nu. Jeg er virkelig træt af det, fordi der er nogle trøjer/cardiganer, jeg ikke kan have på, for så vil man kunne se det. Jeg tør ikke sige det til min mor fordi jeg selv synes det er pinligt. Jeg dyrker sport to gange om ugen. Og går i bad stort set hver dag. Er det normalt? 

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Du skriver at du sveder, men det lugter ikke, så dit problem er den øgede svedtendens. Normalt har vi mennesker en kropstemperatur på 37 grader celsius. Når den tempertur stiger (fx. feber), vil kroppen prøve komme af med varmen og det gør den ved blandt andet at svede.

Der er andre årsager til at man kan have øget svedproduktion, blandt andet stofskiftesygdomme og hormonforstyrrelser. På apoteket findes der en del deodoranter med aluminiumklorid til øget svedtendens fra armhulerne. De kan fås i håndkøb.

Der er ikke noget at skamme sig over overfor din mor. Måske kan I sammen gå ned på apoteket og få lidt hjælp til at finde den rigtige deodorant. Du skal huske på, at der er mange, der har lignende problem.

Deodoranterne indeholder ammoniumklorid i forskellige mængder og de virker ved at blokere dine svedporer. Det er bedst at tale med personale fra apoteket, for at finde ud af, hvordan du får mest ud af at bruge disse deodoranter. Hvis dit problem fortsætter, kan man få receptpligtige midler, men det kræver at din læge ser dig.

Held og lykke.

Alexandra Gheorghe, læge.

Sidst opdateret: 20.06.2016

Annonce