Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg mon neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Det drejer sig om min venstre fods 3. tånegl. Neglen er blevet meget tyk, øm og lysegul. Jeg begyndte at løbe fem km et par gange om ugen i sommer og løber stadig. Kan jeg have svamp? Eller er det mine sko der kan have trykket på neglen og irriteret den? Jeg har næsten lige fået nye sko, og neglen er ikke blevet bedre. Jeg har meget mellemrum mellem mine tæer og går ikke i fugtigt fodtøj.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Din ene tånegl er blevet tyk, øm og gul. Du er løber og har psoriasis. Du spørger, om du kan have neglesvamp?

Det er desværre ikke muligt for mig at vurdere, hvad din forandrede negl skyldes - da det jo kræver, at man ser og undersøger neglen. Men ud fra din beskrivelse kan der være tale om neglesvamp, neglepsoriasis eller gentagne små traumer i forbindelse med dine løbeture, hvor man ofte støder tæerne mod skosnuderne.

Neglesvamp kan vise sig på flere forskellige måder, bl.a. med fortykkede, gule negle – sådan som du beskriver. Det kan derfor ikke udelukkes, at du har neglesvamp. Det er dog ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. For at stille diagnosen neglesvamp er det nødvendigt at få foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Der kan være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer også kan påvirke neglene. Psoriasis viser sig hyppigst ved et karakteristisk udslæt, der typisk sidder i hårbund, over albuer, knæ og lænd eller i hudfolder. Men psoriasis kan også vise sig i neglene ved misfarvede, fortykkede negle, der løsnes i siderne, ligesom man kan se et fingerbøl-prik-lignende mønster eller olie-lignende pletter i neglen. Sædvanligvis kan hudlæger stille diagnosen psoriasis ved at se på udslættet eller neglene.

Jeg kan således ikke svare dig på, om du har neglesvamp, men jeg vil foreslå dig, at du kontakter din læge med henblik på en nærmere undersøgelse.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal

Speciallæge.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce