Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan påvirker styrketræning blodsukkeret?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvordan påvirker styrketræning blodsukkeret? Jeg har oplevet stigninger i mit blodsukker ved udøvelse af styrketræning fremfor motionstræning. F.eks. hvis jeg har trænet ca. 1 time med styrketræning, er mit blodsukker højere, end hvis jeg har motioneret f.eks. 40 min. - og jeg mener at kunne huske at have set/læst et sted, at ved styrketræning afgives mælkesyre fra musklerne - er det bare noget vrøvl eller er der lidt om snakken, som kunne forklare mit stigende fasteblodsukker?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Din beskrivelse af, at dit blodsukker skulle stige i forbindelse med motion, lyder for mig noget underligt. Styrketræning er også motion, men naturligvis ikke så krævende som kardio-vaskulær træning i form af løb eller lignende, hvor man får både puls og blodtryk helt i vejret, men al form for motion har i princippet samme indvirkning på kroppens sukker-balance. Når vi motionerer, sker der det, at produktionen af insulin falder, og produktionen af sukker i leveren stiger, den såkaldte gluconeogenese. Kroppen vil under motionen forbrænde sukkeret, og takket være den faldende insulin-produktion, holdes blodsukkeret jævnt i normalområdet.

Diabetikere har ikke selv indflydelse på produktionen af insulin, enten fordi den ligger i et lille depot i underhuden, hvor den er blevet sprøjtet ind, eller fordi man med tabletbehandling har en jævn påvirkning af insulinbalancen. Det betyder altså, at man selv under motion har en jævn frisætning af insulin, hvilket vil medføre faldende blodsukker. Leveren kan ganske enkelt ikke producere så meget sukker, som det kræves af både øget forbrug i muskulaturen og virkningen af insulin. Derfor er det uhyre vigtigt for diabetikere dels at kende sit behov for ekstra kulhydrat i forbindelse med motion og dels at kende symptomerne på lavt blodsukker, hypoglykæmi.

Der frisættes ganske rigtigt mælkesyre fra muskulaturen i forbindelse med motion. Der er her tale om et ”affaldsprodukt” efter omsætning af sukker, og det har altså i den forbindelse ingen indvirkning på blodsukkerniveauet. Nogen god forklaring på, hvorfor du har oplevet stigende blodsukker i forbindelse med motion, kan jeg ikke give – jeg antager, at du naturligvis ikke indtager sukkerholdige energidrikke undervejs, eller har spist ganske kort forinden.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Læge

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce