Annonce

Hvad skal jeg gøre ved mit temperament?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har de sidste 2 år haft et massivt hashmisbrug. For et lille år siden tog jeg også stoffer jævnligt i weekenderne. En aften kom jeg til at tage alt for meget, og lige siden den dag har jeg haft en vrede jeg aldrig har oplevet på min krop før. Og den er kun blevet værre og værre.

Jeg er et godt menneske, jeg tænker altid på andre og jeg er mere venlig end det normale. Men der kommer ofte perioder hvor det sortner for mine øjne, jeg ved ikke hvad der er rigtigt og forkert, jeg bider tænderne og knytnæverne sammen og der kommer denne her ekstreme rød glødende vrede i min krop.

Inden mit temperemant for alvor gik amok købte jeg en hund i god tro, men det var et alt for spontant og desperat et køb, hvilket gjorde jeg kom under et ekstremt pres som resulterede i at jeg var voldelig over for hunden, eller også løb jeg rundt og skreg og slog mig selv i hovedet - nogen gange kunne jeg ligge og hyrperventilere i 45 minutter. For at sige det mildt, lignede jeg den højeste level psykisk syge anstalts patient.

Kun 2 måneder efter afleverede jeg hunden til et meget bedre hjem, da jeg aldrig har ønsket at såre den... Men mit temperemant er kun blevet værre siden da. Jeg stoler ikke på mig selv, selv den mindste ting kan gøre mig farlig for mig selv og mine omgivelser.

Jeg blev vækket af en håndværker en tidlig morgen forleden, og endte med at rive hele min kommode skuffe ud af hængslerne.. Jeg er bange for jeg aldrig får børn, med den vrede jeg har.

Jeg har prøvet mindfullness og det har ikke hjulpet.

Det var MDMA jeg tog dengang.

Hilsen R Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om din temperamentsfuldhed, der er meget udtalt.

Du skriver også, at du ryger en del hash og har taget andre stoffer, samt at du mener at have en borderline personlighedsstruktur. Jeg bemærker, at du er god til at beskrive, hvad der sker indeni dig og hvordan du reagerer. Det er det, man kalder evnen til introspektion: altså evnen til at kigge ind i sig selv og identificere de følelser hvad finder.

Den evne skal du anvende terapeutisk, for du bliver nødt til at gøre noget ved det - ellers ender det galt. Tidligere skrev en anden kvinde med lignende problemer, og du kan læse svaret her

Hos mennesker med en borderline personlighedsstruktur, er impulsivitet og overreaktion, et tilbagevendende problem .... men ikke et problem man ikke kan arbejde med.

Først og fremmest må du lægge hash og alle misbrugsstoffer på hylden - stofferne sløver din bevidsthed så du ikke kan arbejde terapeutisk - og adfærdsterapeutiske tiltag er vejen frem:

Du skal identificere dine advarselssignaler og lægge en strategi for adfærden næste gang du eksploderer. Det er vigtigt at du laver strategien mens du er rolig, for når først du er oppe i det røde felt, så er det for sent at begynde på at lave en strategi. Den skal være lavet på forhånd og lavet i en rolig fase. Og så skal du rose dig selv for at du begynder at arbejde med problemet nu fremfor blot at tænke, at sådan er du, og det kan der ikke laves om på.

For der KAN ændres på det, men det er ikke let, og der er kun en person (dig), som kan gøre arbejdet. Og prøv så at tænke på verden som et laboratorium, altså et laboratorium hvor du kan afprøve forskellige strategier, for der vil jo nok vedvarende komme situationer, hvor du bliver gal i skralden - og sådan en situation er jo en fin øvesituation. Så: på med handsken. Kig ind i dig selv. Lav en strategi. Afprøv den og juster den - og ros så dig selv for den adfærdsterapeutiske teknik du udvikler.

Rigtig god arbejdslyst.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 01.03.2017
Annonce