Annonce

Brug solbeskyttelse, mand!

Selvom mange mænd er ret gode til at følge nogle af solrådene, anses solbeskyttelse stadig mest som et kvindeanliggende. Dobbelt så mange mænd som kvinder dør af modermærkekræft. Læs med og bliv klog på, hvordan du beskytter dig mod solens skadelige stråler.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Du står og klipper hæk, sliber på en havedør midt på græsplænen eller er en tur på golfbanen. Du er så optaget af det, du er i gang med, at du til din overraskelse først meget senere opdager, at du er blevet rød og solskoldet de steder, hvor dit tøj ikke har beskyttet dig.

Generelt set er mænd ret gode til at dække sig til med tøj og tage en hat på hovedet, når de er ude i solen, og de går ikke så meget op i at ligge og solbade som kvinder. Hver tredje mand søger skygge, når solen står højest på himlen midt på dagen – når han altså ikke er så optaget af et gøremål, at han helt glemmer, at han opholder sig i solen i lang tid uden ordentlig solbeskyttelse. Mænd er nemlig ikke så gode til at smøre sig med solcreme. Derfor bliver de også typisk skoldede på issen og i nakken – de steder hvor tøjet ikke holder solens skadelige stråler ude. Det er da også på disse steder af kroppen, at mænd typisk får konstateret hudkræft eller modermærkekræft.

Der kan være mange grunde til, at mænd ikke bruger solcreme, mener Anja Philip, der er chef for projektet ”Skru ned for solen” for Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

- En grund er, at mænd traditionelt set ikke anser det for at være sejt og mandigt at beskytte sig mod de skader, som UV-stråling kan give.

Og de har ikke tradition for at smøre sig med cremer for at pleje deres hud, som kvinderne gør. De synes derfor, det er noget pjat og lidt feminint at bruge solcreme. Dog bruger seks mænd ud af 10 solcreme, når de er på solferie, så der er ved at ske en ændring, siger Anja Philip.

Konsekvenser på lang sigt

Hvert år får 6000 mænd konstateret kræft i huden – heraf er der 700, der får modermærkekræft og 5.300 der får almindelig hudkræft. Undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem antal solskoldninger og kræfttilfælde.

Når vi bliver solskoldede, kan det aflæses som skader i arvematerialet i cellerne med det samme. Heldigvis kan kroppen selv reparere sine skader, men pludselig en dag er balancen tippet, og så kan den ikke reparere sig selv mere. Skaden er sket, og man har udviklet kræft i huden.

- Jo mere UV-stråling vi udsættes for i løbet af livet, desto større risiko har vi for at få kræft i huden. Vi har hver især en grænse for, hvor meget UV-stråling fra solen, vi kan tåle, før vi udvikler kræft . Så hvis man tidligt i livet har oplevet mange solskoldninger , skal man passe ekstra på som voksen. Det er dog aldrig for sent at begynde at beskytte sig, selvom man er blevet meget skoldet som barn, for man kan jo ikke vide, hvor tæt man er på sin grænse, så det er bare om at komme i gang, forklarer Anja Philip.

Især modermærkekræft er en farlig og meget aggressiv kræftform. Dobbelt så mange mænd som kvinder dør af modermærkekræft – hver femte mand dør inden for fem år, efter at han har fået konstateret modermærkekræft, hvor det kun er hver 10. kvinde. Modermærkekræft spreder sig meget hurtigt, så tidlig opdagelse er den bedste helbredelse, for når kræften først har spredt sig, så er der ikke så meget at gøre.

- Mænd er ikke så gode til at undersøge sig selv, og opdage at der er noget galt. Undersøgelser viser også, at mænd er alt for lang tid om at søge læge. Vi anbefaler derfor, at mænd begynder at undersøge sig selv for ændringer i huden, gerne hvert kvartal. Undersøg om der er noget, der ser anderledes ud, end det plejer, om der er noget, der klør, ser uregelmæssigt ud eller bliver ved med at bløde. Hvis der er, så søg læge, siger Anja Philip, og råder til at man får sin partner eller en anden til at undersøge de steder på kroppen, hvor man ikke selv kan undersøge sig, f.eks. på ryggen og i nakken.

Almindelig hudkræft er ikke nødvendigvis dødelig, men kommer tit igen. Mange skal behandles, så almindelig hudkræft er en stor belastning for samfundsøkonomien. Det er ofte meget angstprovokerende at få en kræftdiagnose.

Annonce (læs videre nedenfor)

Planlæg

Når først du er rød i huden efter at have været i solen, er skaden sket. Og ofte går der 12 timer, efter at du er blevet skoldet, før du kan se det. Det er derfor vigtigt at tænke sig om, før du går ud i solen.

- Vi glemmer ofte at planlægge inden vi går ud i solen, og pludselig har vi været udsat for solens stråling for længe og bliver solskoldede. Så tænk over – hvor længe skal jeg være i solen? Hvor kan jeg finde et skyggefuldt sted midt på dagen? Tag tøj på, der dækker huden og smør dig med solcreme der, hvor tøjet ikke dækker. Brug en bredskygget hat, så du får beskyttet både isse og nakke. Især tyndhårede mænd skal bruge hat. Stil dig under et træ med din høvlebænk, spis din mad i skyggen og læg dig ikke ud for at sole dig, siger Anja Philip.

Gode råd om solcreme

- Selvom du synes, at solcreme er for kvinder, så tænk på, at det er nødvendigt for ikke at blive skoldet og for at forebygge kræft i huden. Husk også på, at du er rollemodel for dine børn og kan hjælpe dem med at passe på deres hud ved selv at gå foran, og at man stadig får en fin kulør, når man bruger solcreme, siger Anja Philip.

Brug faktor 15 og smør dig grundigt ind i rigeligt med creme. Som tommelfingerregel anbefales det at bruge omkring 40 ml til en voksen krop – det svarer til en håndfuld solcreme. Hvis du er rødhåret eller har særlig sart hud, f.eks. på grund af sygdom, skal du vælge faktor 30. Det samme gælder, hvis du opholder dig i syden.

- Smør dig efter behov. Lær din hud at kende, for der er ingen faste regler for, hvor ofte du skal smøre dig. Du skal smøre dig oftere, når du sveder meget, og når du dyrker sport og sveder. Smør dig også igen, hvis du bader ofte eller længe ad gangen. Det gælder også, selvom solcremen er vandfast, for en del af cremen forsvinder, hver gang du bader. En vandfast solcreme skal efter danske standarder kunne holde til omkring 2 x 20 minutters ophold i vand, siger Anja Philip.

Husk at vælge en solcreme , der både beskytter imod UVA- og UVB-stråling. Smør dig i creme omkring 15 minutter, før du går ud i solen, så den kan nå at trænge ind. Det er en god idé at smøre sig hjemmefra, før man går på stranden eller ud og arbejder i haven, så man ikke når at blive skoldet, før man får smurt sig ind. Det tager nemlig ofte tid at få sig etableret sig på f.eks. stranden, hvor man skal have lagt badehåndklæder til rette, sat parasoller op, sørge for at børnene får badetøj på osv.

Annonce (læs videre nedenfor)

Fakta

Solråd:

  • Jo stærkere solens UV-stråling er, desto mere skal du beskytte dig imod solen. Når UV-indekset er tre eller derover, skal du begynde med solbeskyttelse. Følg med i UV-indekset, f.eks. på din mobil, hvor du kan tilmelde dig en gratis sms-service ved at sende ”UV” til 1277. På www.dmi.dk, Danmarks Meterologiske Instituts hjemmeside, kan du også følge udviklingen i UV-strålingen i løbet af dagen. Bliv eksperten i familien, der har tjek på UV-indekset.

  • Hold siesta i skyggen i de timer, hvor solen står højst på himlen og derfor giver den stærkeste UV-stråling. Undgå for meget direkte sol mellem kl.12 og 15, hvor halvdelen af solens UV-stråling falder.

  • Beskyt dig mod solen ved at dække din krop med tøj og bruge en bredskygget hat – det er ikke nok at gå med cap, den skal dække issen og kaste skygge på din nakke. Almindeligt tøj er som regel tilstrækkeligt, men hvis du opholder dig længe på stranden eller i vandet, kan du anskaffe dig særligt tøj, der blokerer for solstrålerne og tørrer hurtigt.

  • Brug solcreme der, hvor tøjet og skygge ikke dækker. Eksperimenter med forskellige mærker solcreme, så du finder en konsistens, som du kan lide. Hvis der står på emballagen, at solcremen er godkendt, er det ligegyldig, hvad cremen koster. De dyre er ikke bedre end de billige. Nogle mænd foretrækker at bruge spray, men med en spray kan det være svært at dosere de rette mængder, og man har ikke så godt styr på, hvor cremen lander.

Kilde: Danskernes solvaner 2010

Fakta

Solarium

Også mænd går i solarium– 34 % af mænd i alderen 15-19 år bliver skoldede efter at have brugt solarium. UV-strålingen ved solarium er meget stærk – der skal kun et besøg til om måneden for at øge risikoen for modermærkekræft to til tre gange. Det er en myte, at solarium gør, at du bliver mindre skoldet på en solferie. Det giver dig til gengæld en klart større risiko for at udvikle modermærkekræft.

Kilde: Danskernes solvaner 2010

Fakta

Tal om mænd og hudkræft

  • Årligt registreres ca. 1.500 nye tilfælde af modermærkekræft, heraf ca. 700 tilfælde blandt mænd.

  • Modermærkekræft er den næst hyppigste kræftform blandt unge danske mænd i alderen 15-34 år (den hyppigste er testikelkræft).

  • Blandt mænd ligger Danmark på en 7. plads i verden, når det gælder antal nye tilfælde af modermærkekræft pr. år (blandt kvinder ligger Danmark nummer 3).

  • Blandt mænd, der får konstateret modermærkekræft, dør 18 procent inden for de første fem år efter diagnosticering. Blandt kvinder dør 9 procent.

  • Årligt registreres ca. 11.000 nye tilfælde af almindelig hudkræft, heraf ca. 5.300 tilfælde blandt mænd.

Kilde: Skru ned for solen mellem 12 & 15 v. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden

Læs mere om SOL

Sidst opdateret: 01.06.2012

Annonce