Annonce

Det er aldrig for sent at date

Mere end hver femte over 60 år vil gerne klikke ind på en datingportal for at søge en ny partner. Og op mod hver tiende, som har nået den tredje alder, har allerede prøvet kræfter med netdating. Det viser en Gallup-undersøgelse, som blev offentliggjort for nylig. Billedet stemmer godt overens med erfaringerne hos de danske datingportaler.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Hos Senior-date er man på to år gået fra 44.000 til 64.400 medlemmer. Også hos landets største datingsite, dating.dk, har man de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af ældre medlemmer. I dag udgør medlemmerne over 50 år ca. en fjerdedel af sidens 500.000 brugere.

Grænserne for, hvad ”man” kan og ikke kan, flytter sig hele tiden. Også når det gælder grænsen for, hvor sent i livet, man aktivt kan søge efter en ny partner. For ikke så forfærdelig længe siden var det nærmest utænkeligt, at en kvinde over 50 gjorde sig forestillinger om at finde en ny kæreste, mens mændene havde større held med at finde sig en ny kone. Sådan er det ikke længere. Både mænd og kvinder nægter at overgive sig til den hellige bedsteforældre-stand, bare fordi dåbsattesten siger 50 eller 60+.

Det handler om, at de, der i dag er i 50’erne og 60’erne, tilhører oprørsgenerationen. Dem, der i slutningen af 1960’erne satte spørgsmålstegn ved stort set alt, deres forældre gjorde og troede på. For kvindernes vedkommende handler det også om, at de altid har været på arbejdsmarkedet og dermed har opnået en selvstændighed, som deres mødre aldrig fik.

Det er psykoterapeut og sexolog, Maria Marcus og ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, Margrethe Kähler enige om. De ser også begge stærke tendenser til, at det bliver mere og mere almindeligt at bruge nettet til at lede efter en kæreste. Men nettet er bare en metode. Det helt store skift er sket i hovedet på ikke mindst kvinderne, der nægter at lade cpr-nummeret afgøre, hvornår den del af livet, der indebærer sex, kærlighed og eventyr, er slut.

Vi tager selv ansvar

- Der er sket et mentalitetsskifte, hvor både mænd og kvinder erkender, at vi i meget høj grad selv har indflydelse på, hvordan vores liv skal forme sig . Vi skal selv tage ansvaret for det, for det nytter ikke noget at sidde og vente på, at der sker noget – det gør der nemlig ikke, siger Margrethe Kähler.

Hun rådgiver Ældresagens medlemmer om blandt andet bolig- og samlivsforhold og møder i forbindelse med sin foredragsvirksomhed mange seniorer, der nægter at blive en ’sofakartoffel’, bare fordi de stopper på arbejdsmarkedet, bliver skilt eller bliver alene, fordi partneren dør.

Hvor det før var mændene, der giftede sig for anden gang, er der i dag også mange kvinder over 50 år, der indgår et nyt ægteskab. Tal fra Danmarks Statistik viser således, at 9.550 over 50 sagde ja til hinanden i 2010. Heraf var de 4.378 kvinder og 5.172 mænd. Så de to køn ligger efterhånden ganske tæt på hinanden.

Selvom Margrethe Kähler oplever, at netdating er vokset, tror hun, at de fleste langtidsholdbare forhold opstår i ens netværk. Blandt vennerne, på et højskoleophold, gennem fritidsinteresser eller i supermarkedet.

- Nettet bruges, men motoren er forståelsen af, at der ikke kommer nogen og redder en, men at man selv må gøre en indsats, siger hun.

En god genvej

Maria Marcus arbejder som psykoterapeut og sexolog og har udgivet en række bøger om kvinder, seksualitet, rødstrømpebevægelsen og meget andet. Hun har også skrevet bogen Dating for dig, der beskriver nogle typiske faldgruber og præsenterer en række ideer, der kan hjælpe læserne gennem det at date på nettet. Her kan man for eksempel lære at lave en effektiv profil, lyve med omtanke og slippe godt fra at mødes med en, man har mødt på nettet.

Hun har selv gode erfaringer med netdating (for seks år siden mødte hun sin nuværende kæreste via nettet), og det samme har mange af hendes bekendte.

Hun ser nettet som en god genvej til at møde en kæreste – ikke mindst, når man er ude over den alder, hvor man møder ham eller hende på værtshuset eller diskoteket.

- Der er rigtig mange, der går på nettet, men også mange, som ikke gør, og som aldrig finder en kæreste. Selvfølgelig er der dem, der er heldige at løbe på en i supermarkedet, eller som kender en Kirsten Giftekniv, men det er ikke så let at finde en kæreste på den ’naturlige’ måde, som mange kalder det. Men hvad er egentlig den naturlige måde, når nu gadekæret er afskaffet? Man må være realistisk. Hvis man vil finde en kæreste, må man bruge de muligheder, man har, siger Maria Marcus:

Alderspoliti

Uanset om Gallup-tal viser, at mange har mod på at prøve netdating, er der stadig mange fordomme om, hvad ’man’ – især kvinder – kan og ikke kan, når dåbsattesten er af ældre dato, mener Maria Marcus.

- Alderspolitiet har det med at slå til. Det er ham, der mest af alt sidder i ens eget hoved og har en masse forestillinger om, hvad man kan og navnligt ikke kan tillade sig.

- Jeg har mødt mange blomstrende kvinder i 50’erne og 60’erne som ikke mener, at de kan gå efter at få en kæreste . De siger, at det løb er kørt. Men heldigvis er der da masser af mennesker, som blæser på alderstallet. Og med hensyn til seksualiteten, så gælder det: Use it or lose it, siger hun.

Ud i virkeligheden

Maria Marcus ser mange fordele ved at bruge nettet til at træffe en ny kæreste. Men samtidig advarer hun mod, at man bliver hængende for længe foran skærmen. Det er vigtigt at komme ud i virkeligheden, understreger hun.

Hun fortæller om et par, som gennem fire måneder chattede meget romantisk, alt passede perfekt. Men da de aftalte at tage på en weekend i Paris for at lære hinanden bedre at kende, stod det allerede i lufthavnen klart, at der overhovedet ikke var nogen kemi.

- Det kan godt være, at alle checklister passer - men det er intet mod den kemi, der kan opstå mellem to mennesker. Derfor advarer jeg mod at chatte gennem lang tid. Til gengæld er det en god mellemstation at tale i telefon, og så skal man hurtigt aftale at mødes. Jeg foreslår, at man mødes på et neutralt sted, og at man aftaler kun at ses i en time for at se, om man skal mødes igen. Den aftale kan må jo altid bryde, hvis kemien er der, siger hun.

Man skal investere noget

Det kan godt være noget af en overvindelse at få taget hul på netdating og at få skrevet en profil. For hvad skriver man egentlig i sådan en?

Man skal stille sig selv tre spørgsmål og virkelig tænke over dem, siger Maria Marcus. Nemlig:

  • Hvad er det jeg søger?

  • Hvad har jeg at tilbyde? (Det er det sværeste)

  • Hvad er jeg villig til at investere i det?

Ikke mindst det sidste skal man tage alvorligt. Det nytter ikke at give op, bare fordi den første, man møder, er helt forfærdelig. Mange mener, at man skal regne med 15 til 20 møder inden man – måske – finder den rette. Den energi skal man være villig til at lægge i projektet. Så skal man træne sig i at sige nej. Det kan være svært, hvis den man møder, er oprigtigt interesseret, siger hun.

- Mange er frygtelig bange for at afvise. Man skal lære at sige nej tak på en pæn måde, så man nok skuffer den anden, men så man ikke sårer vedkommende. Det kan man lære, og også bruge i mange andre situationer, siger Maria Marcus.

Kæreste på deltid

Bortset fra det med børn søger vi stort set det samme hos en kæreste, uanset om alderen er 20 eller 60. Vi vil have kærlighed, sex , venskab, en at rejse og opleve med. Men den 60-årige vil ikke nødvendigvis bo sammen med den nye partner.

Ældresagen har netop gennemført et stort videnskabeligt studie – Fremtidsstudiet – hvor man har spurgt fire grupper på henholdsvis 50, 60, 70 og 80 år om alt vedrørende deres liv, herunder også om de bor alene eller er i fast forhold, men bor hver for sig. Margrethe Kähler fortæller, at der blandt de 50-årige er 26 procent, der er i fast forhold, men ikke bor sammen.

- Det er en helt ny måde at være familie på. Man er glade for hinanden, men vil enten ikke risikere, at den ene står uden bolig, hvis forholdet ikke holder, eller man ønsker at have venner og familie, som man kan se hver for sig. Det er en meget snusfornuftig måde at leve på, siger hun. Hun understreger samtidig, at det kræver, at man er trygge ved hinanden. Ellers er konstruktionen frustrerende.

Undersøgelsen viser også, at mændene er mere villige til at flytte sammen end kvinderne.

- Der er mange singlekvinder, der synes, det er fedt at have manden på deltid. Det er en ny tendens, som viser noget om selvstændigheden hos kvinderne, siger Margrethe Kähler.

Fakta

Færre lever i ægteskab

En stadig mindre andel af danskerne lever i ægteskab. I 2010 boede 53 procent af den samlede befolkning over 25 år sammen med en ægtefælle mod 58 procent for 20 år siden. I samme periode er andelen af personer i andre typer parforhold steget fra 11 til 13 procent, mens andelen af enlige steg fra 31 til 33 procent.

Flere enlige i 20´erne og 40’erne

For alle aldersklasser fra 25 år til 60 år er andelen, der lever i ægteskab faldet i perioden fra 1990 til 2010. Størst har nedgangen været for de 25-29-årige med et fald fra 29 til 18 procent og for de 40-49-årige med et fald fra 71 til 58 procent. Der er også blevet flere enlige siden 1990. Den stigende andel af enlige skyldes, at især flere 25-29-årige og 40-49-årige lever alene. Andelen af enlige 25-29-årige er således steget fra 39 til 47 procent, mens andelen af enlige 40-49-årige er vokset fra 21 til 28 procent.

Kilde: Danmarks Statistik

Fakta

Sociale relationer og helbred

Studier fra både USA og Sverige viser, at sociale relationer er afgørende for vores fysiske helbred. Det er selvfølgelig godt at være fysisk aktiv – at løbe, svømme, cykle osv. – men det er kontakten med andre mennesker, der skaber glæde, gør os nysgerrige, og i det hele taget giver os det kick, der afgør, om vi overhovedet gider at løbe os en tur.

Kilde: Margrethe Kähler

Læs mere om Modne Mænd og Kvinder

Sidst opdateret: 01.09.2011

Annonce