Annonce

Psoriasis og dagligdagen

At leve med psoriasis

Omkring 150.000 personer i Danmark lider af en eller anden form for psoriasis. De fleste lever et ganske normalt liv som alle andre på godt og ondt. Der er dog ingen tvivl om, at når man har et familiemedlem med psoriasis er hele familien berørt af sygdommen. Derfor er det vigtigt at kunne trække på de forskellige tilbud der findes.

Konsekvenserne af sygdommen er meget forskellige. I nogle familier tilpasser man sig livet efter psoriasisen i andre tilfælde har man stort behov for hjælp og støtte.

Vigtigt med støtte fra omgivelserne

Både for børn, forældre, unge og ældre kan det være yderst problemfyldt at have en kronisk hudlidelse som psoriasis. Omgivelserne reagerer ofte på udslæt i ansigtet og på hænderne. Da det jo er der, man får det første indtryk af en person. Derfor er det nødvendigt med stor forståelse og støtte fra omgivelserne, så dagligdagen ikke bliver en belastning. Den største indsats på dette område kan komme fra psoriasispatienten selv, blandt andet ved åbenhed overfor omgivelserne. Man kan for eksempel fortælle om hudlidelsen og bruge det materiale der findes om psoriasis.

Når det drejer sig om børn, kan forældre med støtte fra lægen og/eller Psoriasisforeningen få rådgivning som kan bruges over for barnets omverden. For eksempel daginstitutioner, skole, og den kommunale sagsbehandler.

Uanset alder og køn er det vigtigt, at man passer sin psoriasisbehandling, selvom det kan være tidskrævende med lysbehandlinger og indsmøring i salver og cremer. Der er ingen tvivl om, at det psykiske velvære har stor indflydelse på udbrudsperioder. Belastninger og stress som for eksempel jobskifte, eksamen, problemer i samlivet, flytning eller alvorlig sygdom og dødsfald i familien har indflydelse og er skyld i forværring af psoriasissen. En del patienter beretter også om forværring ved øget brug af alkohol og rygning. Flere mener at have gavn af kostomlægning samt regelmæssig livsførelse.

Gode råd

  • Få så mange oplysninger som muligt om sygdommen. Brug lægen, biblioteket og Psoriasisforeningen

  • Mød andre i samme situation, for eksempel gennem en selvhjælpsgruppe

  • Bliv aktivt medlem af Psoriasisforeningen, så du kan hjælpe andre i samme situation

  • Brug din læge/hudlæge omkring den rigtige behandling af din psoriasis.

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 28.03.2011

Annonce