Annonce

Myter og fakta om afgiftning af kroppen

Afgiftning af kroppen

Tarmskyl, detoxkure, candidakure, hvidløgskure, syre/base-kure, fastekure, saftkure og vandkure. Der er nok at tage sig til, hvis man har fået den idé, at man vil på udrensningskur. Men hvilken nytte har disse kure, og er det overhovedet anbefalelsesværdigt at følge dem med henblik på at forbedre sit fordøjelsessystem og ’rense’ sin krop?

Det korte svar er nej. Disse kure kan ikke anbefales. De har ingen dokumenteret, gavnlig virkning, og de kan have bivirkninger. Det, der kan betale sig derimod, er at leve sundt og undgå giftstoffer i miljøet så vidt muligt.

Din krop er selvrensende

Din krop renser sig selv for affalds- og giftstoffer. Dit blod bliver hele tiden renset af din lever og dine nyrer. Skadelige stoffer bliver neutraliseret ved hjælp af enzymer og næringsstoffer, og leverens og nyrernes kapacitet til det er meget stor. Dine lunger og dit tarmsystem hjælper også til. Udskillelsen af skadelige stoffer sker i sidste ende som urin, afføring og udåndingsluft.

Giftstofferne findes, men udrensningskure er ikke løsningen

Der findes sundhedsskadelige stoffer i vores miljø. Ingen tvivl om det. Men udrensningskure har ingen dokumenteret effekt med hensyn til at udrense disse stoffer fra kroppen. Tværtimod kan udrensningskure medføre andre sundhedsmæssige problemer.

Udrensningskur Risiko for bivirkninger
Tarmskylning • Gavnlige bakterier bliver skyllet ud med dårlig tarmflora og fordøjelse til følge.• Tarmen vænner sig til at blive tømt på denne måde med nedsat tarmfunktion til følge.• Der kan gå hul på tarmen på grund af skarpe instrumenter og højt vandtryk.• Hjertet kan blive overbelastet, hvis væsken bliver optaget i kroppen.• Der kan gå hul på kræftceller i tarmen, der derefter kan føres rundt i kroppen.
Detoxdiæter • Fejlernæring (for eksempel kosttilskud i overdoser, olie i overdoser og mangel på sunde fødevarer som eksempelvis fuldkorn).• Vanskeligt at opnå varige kostændringer da kostrådene ofte er unødvendigt fanatiske.
Faste- og saftkure • Tab af muskelmasse.• Tab af væv fra andre organer, herunder hjertet.• Træthed og svimmelhed.
Vandkure • Øget udskillelse af gavnlige mineraler via urinen.• Ufrivillig vandladning på længere sigt.• Kvalme, opkast og hovedpine.• Væskeindtrængning i hjernen med hjerneskade, koma eller død til følge. Udrensning eller ’detox’ er et grundlæggende behandlingsprincip i mange former for alternativ medicin og ernæring, blandt andet inden for heilpraktik og biopati. Den grundlæggende antagelse er, at kroppen ophober affalds- og giftstoffer fra miljøet og fra kroppens eget stofskifte. Denne ophobning fører til forskellige symptomer, og det er nødvendigt at gøre noget særligt for at rense ud. De forskellige udrensningsmetoders virkning er ligeledes baseret på antagelser, det vil sige spekulationer uden reel viden. Da de forskellige populære udrensningskure ikke har nogen dokumenteret gavnlig virkning, og da de kan have alvorlige bivirkninger, må de frarådes.

Det, vi faktuelt ved, er, at nogle giftstoffer fra miljøet er sundhedsskadelige og bliver ophobet i kroppen i fedtvævet. Vi ved imidlertid ikke, hvad man kan gøre for at sænke denne belastning – ud over at tabe sig, hvis man vejer for meget og forebygge ved at leve på en måde, så der kommer færre giftstoffer ind i kroppen. Nogle giftstoffer, især tungmetaller, bliver endvidere ophobet i leveren og nyrerne, hvis indtagelsen overskrider organernes naturlige udrensningskapacitet. Der er ikke belæg for, at udrensningskure, urtemedicin eller lignende øger udskillelsen af ophobede tungmetaller. Det bedste, man kan gøre, er derfor at holde indtagelsen af tungmetaller nede på et niveau, som kroppen kan håndtere, og samtidig sørge for, at leveren og nyrerne kan fungere optimalt. For eksempel ved at lade være med at drikke for meget alkohol (godt for leveren) og sørge for at drikke tilpas med væske (godt for nyrerne).

Sådan fungerer buffersystemet

Buffersystemerne består af kemiske forbindelser, f.eks. fosfat og proteiner, der kan binde brintioner, så den optimale syre/base-balance genoprettes. Det vil sige, at hvis man for eksempel har drukket så meget cola, at colaens indhold af fosforsyre har bragt syre/base-forholdet i ubalance, går buffersystemet i gang med at binde frie brintioner. Til dette skal systemet blandt andet bruge fosfat, der ved at binde de overskydende, frie brintioner får syre/base-balancen til at falde på plads igen.

Syre/base-balancen

Begrebet ’syredannende’ bliver ofte brugt af alternative ernæringsfolk om fødevarer, der danner syre i kroppen.

Det kan være et problem med for meget syre i kroppen, da det tvinger kroppen til at frigøre kalcium fra knoglerne til at neutralisere syrerne med. Syrerne og kalcium bliver udskilt med urinen via nyrerne. Problemet er, at knoglerne bliver afkalket og dermed svagere, med mindre man samtidig spiser tilstrækkelig kalcium.

Der kan komme for meget syre i kroppen, hvis du spiser salmiak-lakrids, drikker meget cola (da det indeholder fosforsyre) eller spiser meget protein (da protein bliver omdannet til urinsyre). Ellers er kroppen effektiv til selv at regulere syre/base-balancen via buffersystemer med kuldioxid som restproduktet. Kuldioxiden udskilles med udåndingsluften.

Syre/base-balancen bliver også reguleret via automatiske ændringer i åndedrættet, hvorved ændringer i kuldioxidkoncentrationen i blodet bidrager til at regulere pH-værdien i kroppen. I det lange løb er det nyrerne, der står for reguleringen ved at varetage udskillelsen af overskydende syre eller base.

Alternative syre/base-diæter går ud på at sænke indtagelsen af syredannende fødevarer og øge indtagelsen af de basedannende. Men kroppen kan som sagt selv finde ud af at holde syre/base-balancen i orden, og kosten har reelt kun en lille betydning.

Hvad handler udrensning egentlig om?

Mange, der føler trang til at gå på en detox-kur, har muligvis et konkret symptom, som de ønsker at gøre noget ved. Men ofte handler ønsket om afgiftning reelt om et ønske om at tabe sig, så det fungerer som en camoufleret slankekur eller anoreksi. Det kan også være element i den nye spiseforstyrrelse ortoreksi, det vil sige sygelig optagethed af at være sund. Altså ikke nødvendivis tynd, men sund.

Fornuftig afgiftning

Hvis du ønsker at gøre noget særligt for at rense ud og beskytte din krop mod giftstoffer, kan du følge disse råd, der er baseret på reel viden om, hvordan kroppen virker. Det er ingen magisk virkning; bare sund fornuft. Det handler om dels at hjælpe kroppens naturlige udrensning og dels at begrænse indtaget af giftstoffer.

10 råd, der hjælper din naturlige udrensning

Råd Virkning
Tab dig langsomt Ophobede giftstoffer i fedtvævet bliver udskilt, uden at koncentrationerne i blodet bliver for høje.
Spis fuldkorn, frugt og grønt Fibre øger udskillelsen af skadelige stoffer med afføringen og forhindrer ophobning som følge af forstoppelse.
Drik ca. 1½ liter om dagen Nødvendig for virkningen af fibre i tarmen og for udrensningen i nyrerne. Drik hverken for lidt eller for meget.
Få en halv liter mælk pr. dag Mælk er en god kilde til kalcium, som er vigtig for at neutralisere syre i kroppen.
Spis sundt og varieret En lang række vitaminer og mineraler er på forskellig vis afgørende for den metaboliske afgiftning i kroppen.
Begræns alkohol Alkohol belaster leveren, som er det vigtigste afgiftningsorgan.
Dyrk motion Stimulerer tarmen og er en mulighed for at få frisk luft.
Få frisk luft Frisk luft gør det lettere for kroppen at komme af med kuldioxid. Så luft ud og vær udendørs.
Skyl næsen Næseskylning med saltvand renser næsen, så stoffer fra luften, der er blevet fanget der, ikke når at komme ind i kroppen.
Slap af Stress kan forhindre ordentlig tømning af tarmen. Afkobling har den modsatte virkning.

10 råd, der begrænser dit indtag af giftstoffer

Råd Virkning
Spis økologisk Færre pesticidrester.
Spis vegetarisk Miljøgifte hober sig op via fødekæden, så animalske fødevarer indeholder mest og vegetabilske mindst.
Undgå store rovfisk Havet indeholder mange miljøgifte, så de store rovfisk, som er øverst i fødekæden, har ofte et meget højt indhold af miljøgifte.
Hav en god køkkenhygiejne Varm op, køl af og spred ikke bakterier og virus. Selv den sundeste tarm og krop kan blive overmandet.
Luft ud Luft ud regelmæssigt. Elektriske apparater i brug, møbler og maling kan afgive skadelige stoffer til luften.
Bo et sted med ren luft Bo et sted uden for meget luftforurening. Det vil sige lad være med at bo lige op ad en meget trafikeret vej.
Transporter dig i ren luft Tag cyklen i stedet for bilen, så du ikke selv skaber unødvendig luftforurening. Vælg ruter med mindre trafikos.
Arbejd i ren luft Vælg et job og en arbejdsplads, hvor du ikke bliver udsat for skidt i luften.
Vask hænder Skadelige stoffer fra omgivelserne kommer ofte ind i kroppen via fingrene.
Undgå tobaksrøg Undgå både aktiv og passiv rygning. Det er nok det allervigtigste råd.

Kilder:

The Lancet, vol. 361, januar 2003.

Læs mere:

Advarer mod udrensningskure

Fik hjerneskade af detox-kur

Læs mere om ERNÆRING

Sidst opdateret: 26.08.2008

Annonce