Annonce

Mænds sundhed og sygdom på dagsordenen

Fars dag - startsskuddet til en sundere mand

Den 5. juni er Fars dag. Samtidig tæller en række lande ned til næste uge, som er international Mens Health Week, hvor der sættes fokus på mænds sundhed. Det er der god grund til, for verden over er mænds forventede levetid unødvendig lav. Det gælder også i Danmark, hvor alt for mange mænd dør alt for unge af årsager, som kunne forebygges.

Netdoktor slår to fluer med et smæk og foreslår, at vi alle bruger Fars dag til at gøre noget godt for mændenes sundhed, uanset om de allerede er fædre eller bare gerne skal blive det en dag.

I mandtal

Ser man på tal for mænds samlede antal leveår, finder man også frem til en række paradokser, der giver stof til eftertanke:

  • Undersøgelser viser, at mænd beretter om færre symptomer og sygdomme, men de lever kortere end kvinder (i gennemsnit 4,6 år) til trods for, at de er fysisk stærkere og ikke bliver gravide og skal føde børn.

  • Trods mænds erhvervsfarer (for eksempel deltagelse i krig) havde de to køn stort set samme middellevetid fra 1840 frem til 2.verdenskrig, fordi så mange kvinder døde i forbindelse med graviditet og barsel

  • Mænd har livet igennem en højere dødelighed end kvinder fra spæd til gammel. Værst ser det ud i alderen 20-39 år, hvor en mand har dobbelt så høj risiko for at dø som en kvinde, samt omkring 70-79 år, hvor de typisk bliver ramt af livsstilssygdomme.

Længe leve manden

Men hvorfor dør mænd før kvinder? Og hvad præcist gør, at de dør tidligere? Her er et par af årsagerne til, hvorfor mænd ikke får nær så mange leveår som kvinderne:

  • På kort sigt dør mænd på grund af deres risikodfærd (ulykker). På lang sigt er deres livsstil den helt store synder (livsstilssygdomme).

  • Selvmord er 2-3 gange så hyppigt hos mænd som hos kvinder.

  • Undersøgelser tyder på, at mænd kommer senere til læge.

International Mens Health Week

Den 11. til den 17 juni er det den internationale uge for mænds sundhed. Du kan læse meget mere på www.sundmand.dk .

Vil du vide mere?

Find inspiration, forklaring og konkrete råd om mænds sundhed i Netdoktors emnecenter ' Mænd ' eller i den spændende artikel ' Pas på dig selv mand '.

Kilder

Sundhedsstyrelsens 10 gode råd til mænd

Handleplan fra Sundhedsstyrelsen

Ugeskrift for læger

"Kend din krop, mand", af Kaare Christensen, Christian Graugaard, Hans Bonde, Jørn Wulff Helge og Svend Aage Madsen, Forlaget Aschehoug

Læs mere om SUNDE MÆND

Sidst opdateret: 01.06.2007

Annonce