Annonce

Hver femte lider af mundtørhed

De fleste af os har oplevet at blive tørre i munden af nervøsitet. Det går over igen. Det gør lidelsen mundtørhed ikke. 20 procent af danskerne – flest i den ældre aldersgruppe – producerer intet eller så lidt spyt, at det bliver svært at spise, og for lidt spyt kan også skade tænderne. Visse sygdomme kan give mundtørhed, men de fleste tilfælde skyldes medicin eller kemo- og strålebehandling. Lidelsen kan ikke helbredes, men symptomerne kan behandles.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Det er slut med at spise tørre fødevarer. Æbler, pærer og vin er også fortid. Til gengæld tygger hun tyggegummi hele dagen og går aldrig nogen steder uden at have en flaske vand med.

48-årige Jette Larsen lider af mundtørhed. Det startede i vinteren 2011 efter en voldsom forkølelse, og i lang tid slog hun det hen som noget, der nok gik over. I hvert fald syntes hun, det var alt for banalt at gå til lægen med.

Men efter trekvart år blev det alligevel så generende, at hun opsøgte sin praktiserende læge, der konstaterede, at hun lider af Sjøgrens Syndrom. En gigtlidelse, der blandt andet giver mundtørhed, og som er den væsentligste årsag til de tilfælde af mundtørhed, der skyldes sygdom. Ellers skyldes de fleste tilfælde af lidelsen indtagelse af flere forskellige slags medicin. Desuden rammes mange kræftpatienter af mundtørhed forårsaget af kemobehandling eller strålebehandling af mund eller hals.

Man kan leve med det

Jette Larsen har ikke en dråbe spyt i munden, fortæller hun. Og skulle der endelig samle sig en enkelt spytdråbe, rækker den ikke til at indtage tørre fødevarer. Så det er slut med at spise kiks og knækbrød. Det manglende spyt har også betydet, at hendes syrebalance i munden har ændret sig, så syrlige fødevarer er også udelukket.

- Det er irriterende, men da til at leve med, siger Jette Larsen

Hun har accepteret, at der ikke er noget at stille op med lidelsen udover symptombehandling. Den hedder tyggegummi eller pastiller om dagen og vand om natten.

- Det giver sig selv, hvad jeg skal holde mig fra. Og så skal jeg huske altid at have vand med. Men det er jo ikke noget problem i dag, hvor alle render rundt med en vandflaske, siger hun.

Problemet er værst om natten. Dels vågner hun flere gange, fordi hun er tør i munden, dels betyder det natlige væskeindtag, at hun også er nødt til at stå op flere gange for at komme af med vandet igen. Derfor har hun netop forsøgt sig med en mundgele, der holder munden fugtig, og det hjælper, siger hun.

Det eneste der rigtigt bekymrer hende er, hvad mundtørheden betyder for hendes tænder. For manglen på spyt kan have store konsekvenser for udviklingen af huller . Spyt har nemlig også en rensende funktion, fordi spyttet bidrager til at fjerne madrester.

- Jeg har altid haft fine tænder og ville da blive ked af det, hvis lidelsen går ud over dem. Det øvrige kan jeg leve med. Jeg kan godt undvære det, jeg ikke må spise og drikke mere, når der alligevel ikke er nogen nydelse ved det, siger Jette Larsen.

Ældre hårdest ramt

Hun står ikke alene med sit problem. Specialtandlæge Henning Lehmann Bastian fortæller, at man regner med, at 20 procent af danskerne lider af mundtørhed i generende grad. Unge mennesker er ikke så ofte ramt, mens en stor del af de ældre – især kvinder – lider af mundtørhed.

- Man regner med, at der blandt ældre over 75 år er 65 procent, der er ramt, siger han.

Når det især er de ældre, der får tør mund, skyldes det, at lidelsen i høj grad hænger sammen med brug af flere slags medicin samtidig. Desuden ser det ud til, at lidelsen har en forkærlighed for kvinder, fortæller Henning Lehmann Bastian.

Udover medicinindtagelse og Sjøgrens Syndrom rammer mundtørhed især kræftpatienter , der får kemoterapi eller strålebehandling samt diabetespatienter . Ifølge Henning Lehmann Bastian kan mere end 300 forskellige lægemidler forårsage mundtørhed. Blandt de præparater, som kan give mundtørhed, er blodtrykssænkende midler, vanddrivende midler, midler mod allergi, astmamedicin og midler mod psykiske lidelser.

Den sygelige form for mundtørhed skal ikke forveksles med den tørre mund, vi alle sammen kan vågne op med, hvis vi har sovet med munden åben, eller den tørhed i munden, vi oplever, når vi bliver nervøse. Den forsvinder med en gang med tandbørsten og et glas vand.

Besværligt og generende

Mundtørhed kan være nærmest invaliderende, siger Henning Lehmann Bastian. Lidelsen er særlig hård ved cancerpatienter, hvor den kan være så udtalt, at de må have sondemad, fordi smerterne forhindrer dem i at synke. Men også for andre kan det være en alvorlig tilstand, der griber voldsomt ind i det sociale liv.

- Man får det møgbesværligt. Meget af vores sociale liv sker i forbindelse med måltider, og det er ingen fornøjelse, når man lider af mundtørhed. Man skal have meget at drikke sammen med maden, det går det ud over smagen, fordi maden ikke smager af noget, hvis ikke den opløses, og lidelsen kan også give sår i munden, så man ikke kan spise krydret mad. Mad bliver altså noget jævnt kedeligt noget, siger Henning Lehmann Bastian.

Desuden giver mundtørhed ofte dårlig ånde, fordi det er svært at holde tænderne rene, når spyttet ikke hjælper til. Og dårlig ånde begrænser også ens sociale liv.

God råd til symptombehandling

Mundtørhed kan ikke helbredes. Men det er vigtigt at finde ud af, hvad årsagen til den er. For der er andre – alvorlige – sygdomme, der kan forårsage mundtørhed. Derfor er der ingen vej udenom lægen, understreger Henning Lehmann Bastian.

Selvom der ikke er nogen helbredelse betyder det ikke, at man bare skal affinde sig med at være tør i munden. Noget kan der gøres.

Først og fremmest skal man sørge for en god tandhygiejne, så tænderne bevares sunde. Det vil sige tandbørstning med flourtandpasta efter hvert måltid. Henning Lehmann Bastian råder desuden til, at man skyller efter med et flourpræparat.

Dernæst er det vigtigt at bruge spyterstatningsmidler. Det kan være tyggegummi eller sugetabletter, som giver et acceptabelt resultat, siger tandlægen.

Der er ikke så meget at stille op om natten udover at have et glas vand på natbordet. Nogle har dog også glæde af kunstigt spyt – en gel som lægger sig som en hinde i munden, og som også stimulerer spytproduktionen.

Fakta

Spyttes opgave

Normalt udskiller man 0,5-1,5 liter spyt i døgnet. Cirka 40 procent udskilles under måltider, resten når vi ikke spiser. Spyt har mange vigtige funktioner:

  • Det beskytter mundslimhinde og tænder mod mekaniske, kemiske og infektionsskader og angreb

  • Det modvirker vækst af mikroorganismer og dræber bakterier

  • Det modvirker caries ved at fjerne madrester, neutralisere plakproducerende syrer og reparerer begyndende caries

  • Det smører munden, så det bliver lettere at tygge, synke og tale. Spyttet er også vigtigt for smagssans og smagsoplevelser

  • Det tjener som bærer af næringsstoffer og fordøjelsesenzymer.

    Kilde: www.sundhed.dk

Læs mere om TÆNDER OG MUND

Sidst opdateret: 01.09.2012

Annonce