Annonce

Te og mælk beskytter mod type 2-diabetes

To nye studier peger på, at både te og mælk kan være med til at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Et nyt studie med data fra 19 tidligere undersøgelser, der sammenlagt omfatter mere én million mennesker, viser, at et indtag af moderate mængder sort, grøn eller olanga-te hænger sammen med en lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Resultaterne blev præsenteret på den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Det har længe været kendt, at et dagligt indtag af te er forbundet med flere gavnlige helbredseffekter, men studiet er det første af sin størrelse til at sætte tal på effekterne. Resultatet viser, at det at drikke fire kopper te eller mere om dagen er forbundet med 17 procent lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

- Det er spændende resultater, fordi de tyder på, at folk kan gøre noget så simpelt som at drikke fire kopper te om dagen for potentielt at sænke risikoen for udvikling af type 2-diabetes, fortæller en af forskerne bag studiet, Xiaying Li fra Wuhan University of Science and Technology i Kina, i en pressemeddelelse, der er sendt ud fra EASD.

Læs også: Hvad er type 2-diabetes?

Data fra mere end én million mennesker

I studiet har forskerne undersøgt data fra 19 studier med i alt 1.076.311 personer. Forskerne undersøgte effekten af at drikke mindre end én kop te om dagen, mellem én og tre kopper te om dagen og mere end fire kopper te om dagen i forhold til risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Studiet viser, at hvis du drikker mellem én og tre kopper te om dagen, kan du reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes med fire procent i forhold til, hvis du ikke drikker te. Hvis du derimod drikker mere end fire kopper te om dagen, kan risikoen sænkes med hele 17 procent.

I undersøgelsen gjaldt det, uanset hvilken te der blev drukket, hvilket køn forsøgspersonerne havde, og hvor i verden de levede.

Mælkeprodukter reducerer risikoen for type 2-diabetes

Mens du laver din te, kan du også finde mælken frem fra køleskabet. Det kan nemlig være en god idé med en sjat mælk i teen, da et andet studie, der blev præsenteret på EASD, viser, at mælkeprodukter også er med til at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Drikker du, hvad der cirka svarer til ét stort glas mælk om dagen, ser det ud til, at du kan sænke risikoen for at udvikle type 2-diabetes med ti procent. Spiser du i stedet en skål yoghurt eller andre mælkeprodukter, ser det ud til at mindske risikoen med fem procent.

En af forskerne bag studiet læge Annalisa Giosué mener, at forklaringen på den beskyttende effekt af mælkeprodukter skal findes i, at mælkeprodukter indeholder mange næringsstoffer, vitaminer og andre bioaktive stoffer, der kan have en positiv effekt på omsætningen af sukker i kroppen.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 12.10.2022

Annonce