Fakta om ondt i halsen
- Ondt i halsen er en af de mest almindelige smertetilstande, og det kan have mange forskellige årsager.
- Ondt i halsen kan blandt andet skyldes luftvejsinfektioner og pollenallergi.
- Man kan lindre smerter i halsen ved at tage smertestillende medicin i en kort periode og indtage varme drikke.
- Hvis smerterne fortsætter i mere end en til to uger, eller hvis de tager til, skal man søge læge.
Hvad er ondt i halsen?
Ondt i halsen er en af de mest almindelige smertetilstande. Man kan have forskellige typer af smerter, der alle ryger ind under kategorien ‘ondt i halsen’. Det kan for eksempel være smerter, når man synker eller hoster eller smerter i halsen, når man gaber.
Ondt i halsen er et symptom og ikke en sygdom. Der kan være mange forskellige årsager til, at man har ondt i halsen. De mest almindelige årsager er virus- eller bakterieinfektioner, allergier eller refluks/sure opstød og i sjældnere tilfælde kræftlidelser.
Symptomer på ondt i halsen
Ondt i halsen kan vise sig på forskellige måder. Nogle af de mest almindelige symptomer er:
- Smerter, når man synker
- Smerter, når man hoster
- Smerter, når man gaber
- Hæshed
Årsager til ondt i halsen
Der kan være mange årsager til ondt i halsen, og langt de fleste er meget harmløse. Blandt de mest almindelige årsager er:
- Virusinfektioner, for eksempel forkølelse, influenza eller kyssesyge.
- Bakterielle infektioner, for eksempel halsbetændelse eller mandelbetændelse.
- Allergier, for eksempel pollenallergi eller støvmideallergi.
- Irritation, for eksempel rygning, tør luft eller stærk mad.
- Andre årsager kan være refluks (sure opstød). I meget sjældne tilfælde kan der være tale om tumorer som årsag til smerterne i halsen.
Ondt i halsen i forskellige situationer
Ondt i halsen kan vise sig på mange måder, og der kan være forskellige årsager til de smertetilstande, man kan opleve.
Synkesmerter:
Den hyppigste årsag til, at man har ondt i halsen, når man synker er infektioner med virus eller bakterier, som for eksempel forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Ved infektion med virus eller bakterier vil man ofte have let eller moderat feber samtidig med halssmerterne. Ondt i halsen når man synker, kan også skyldes halsbylder.
Smerter i halsen uden feber
Der kan være flere forskellige årsager til, at man har ondt i halsen uden at have feber. Det kan for eksempel skyldes allergi eller en mild irritation i halsen, for eksempel på grund af en mindre forkølelse.
Smerter om morgenen
At man har ondt i halsen om morgenen kan for eksempel skyldes, at man har sovet i et rum, med kold, tør luft. Det kan også skyldes snorken eller refluks (halsbrand og sure opstød).
Ondt i halsen og hæshed
Hæshed og samtidige smerter i halsen kan for eksempel skyldes virus- og bakterieinfektioner, såsom forkølelse, influenza eller halsbetændelse.
Særligt hæshed kan også skyldes, at man har overanstrengt stemmen ved at tale meget højt eller råbe. Hæshed kan også skyldes et højt forbrug af alkohol og/eller cigaretter.
Ondt i halsen i længere tid
Hvis man har ondt i halsen i længere tid end en til to uger, skal man søge læge for at finde årsagen til smerterne. Langvarigt ondt i halsen kan skyldes en genstridig infektion, der er svær at komme af med, men det kan også skyldes andre mere alvorlige tilstande, såsom kroniske infektioner eller tumorer.
Slim i halsen
Der kan være mange årsager til, at man har meget slim i halsen. Det er ikke altid, at slim i halsen er forbundet med smerter, men det kan være irriterende. Slim i halsen kan skyldes sygdom som influenza eller forkølelse, men det kan også skyldes allergi eller tobaksrygning. Man kan afhjælpe slim i halsen med slimløsende midler.
Hvad kan man gøre ved ondt i halsen?
Medicin mod smerter i halsen
Har man ondt i halsen kan man have gavn af at tage smertestillende i kortere periode. Ofte starter man med paracetamol og supplerer med ibuprofen.
Paracetamol fås som tabletter, smeltetabletter, brusetabletter, flydende og stikpiller. Flydende og stikpiller er godt til børn, mens større børn og voksne kan bruge de øvrige. Særligt er smeltetabletter og brusetabletter lettere at indtage, når man har ondt i halsen. Doseringen til børn er efter vægt som er angivet på pakningerne.
Ibuprofen fås som tabletter og benyttes til voksne og sjældnere til børn.
Antibiotika bruges ved bakteriel infektion som f.eks. streptokokhalsbetændelse. Her benyttes tabletbehandling til voksne og flydende til børn.
Er der tale om allergisk årsag til halssmerter kan man bruge antihistaminer/allergimedicin.
Skyldes halsirritationen tilbageløb af mavesyre, findes der både håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin.
Hvis man er generet af slim i halsen, som kan være svær at komme af med, findes der præparater som virker slimløsende.
Hvad kan man selv gøre?
Det er ofte en fordel at indtage flydende fødevarer når man har ondt i halsen på grund af en infektion. Her kan suppe og varme drikke virke lindrende.
Hvordan kan man forebygge ondt i halsen?
Infektioner i halsen kan forsøges reduceret ved god hygiejne. Nogle mennesker har tendens til tilbagevendende halsbetændelse på grund af bakterier. Er det tilfældet, bliver man henvist til en øre-næse-halslæge, som i nogle tilfælde vurderer, at man er bedst stillet med at mindske eller helt fjerne mandlerne kirurgisk.
Der er ikke videnskabelige holdepunkter for at træk eller kulde giver infektioner. Grunden til at man ser flere med ondt i halsen på grund af infektion i vinterhalvåret skyldes, at vi er tættere sammen inden døre, og dermed lettere smitter hinanden.
Er årsagen derimod allergi, kan man forsøge at undgå de allergener, som man ikke tåler eller alternativt tage antihistaminer forebyggende.
Hvis man er ryger, vil rygestop være fordelagtigt.
Hvornår skal man søge læge?
Ondt i halsen er som regel harmløst, og går oftest over sig selv i løbet af en til to uger. I sjældne tilfælde kan ondt i halsen være et symptom på noget mere alvorligt. Hvis du har ondt i halsen i længere tid, eller hvis du mærker forandringer i halsen, skal du gå til lægen.
Du skal også kontakte lægen, hvis du i forbindelse med dine halssmerter har
- Høj feber (over 38°C)
- Vejrtrækningsbesvær
- Blod i spyttet
- Svære halssmerter