Annonce
Bøger

Sikringen

I 1918 åbnede Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland dørene for de første patienter. Anstalten skulle huse Danmarks »farligste kriminelle sindssyge«. Den opgave har institutionen bibeholdt gennem 100 år. Selvom anstalten og de anbragte ofte har været i pressens søgelys, er historien om Sikringen og dens klientel ikke tidligere blevet beskrevet i en samlet fremstilling. Denne bog undersøger for første gang anstaltens historie fra de tidlige tanker om en særlig institution i 1800-tallet til den nuværende sikringsafdeling, der i 2015 blev flyttet til Slagelse.

Historien om sikringsafdelingens opståen og udvikling skal ses i et bredt perspektiv. Anstalten opstod især på baggrund af krav fra samfundsgrupper uden for psykiatrien. Institutionen skulle sikre samfundet mod de farligste patienter, samtidig med at den var en løsning på interne problemer i fængselsvæsenet og psykiatrien. Skiftende politiske holdninger til krav om sikkerhed og behandling har også haft indflydelse på Sikringens udvikling.

Men historien handler ikke kun om særlige faggrupper og større strukturer. Den drejer sig også om enkeltindivider, der på forskellig vis har sat deres præg på begivenhederne. Det gælder ikke mindst Sikringens patienter, som hidtil har befundet sig i historiens periferi. Over 400 mænd og (enkelte) kvinder har været indlagt på anstalten gennem 100 år. Denne bog vil gennem oversigter og beskrivelser af udvalgte livsforløb fortælle nogle af disse historier om de anbragte, og hvordan deres liv har set ud før, under og efter indlæggelsen.


Af Jesper Vaczy Kragh: Sikringen, ­Sikringsafdelingen i dansk psykiatri, 1918-2018, Syddansk Universitets­forlag, 250 sider.


Se oversigt over kulturstof

Sidst opdateret: 09.11.2018

Annonce