Gerne på hovedet men ikke på ryggen. Her er en guide til mænd, der gerne vil have hår nogle steder – men gerne vil slippe for det andre steder.
”Når træet går ud i toppen går kraften i roden”.
Jo, tyndhårede mænd har i mange år forklaret deres vigende hårpragt med stor virilitet. Om det hænger sådan sammen er uvist, men det er sikkert, at mænds hår – eller mangel på samme – bliver påvirket af kønshormonet testosteron .
"9 ud af 10 mænd med hårtab har "androgenetisk hårtab", der både er påvirket af hormoner og arvelige anlæg. Når unge mænd kommer i puberteten, begynder de at storproducere testosteron, som får hårsækkene til at skrumpe. Til sidst bliver hårsækkene så små, at de hår, der bliver tabt, ikke længere bliver erstattet", forklarer overlæge Kristian Thomsen, der i mange år har forsket i hår og hårtab.
"De tilbageværende hår er finere og gror ikke så hurtigt som før. Det giver først høje tindinger og i svære tilfælde bliver hårgrænsen m-formet. Efterhånden bliver håret også tyndt på toppen og hårgrænsen kravler langsomt op og bagud og smelter sammen med en mere eller mindre tydelig ’måne’ bagpå hovedet. Resultatet er den typiske hesteskoformede hårkrans."
Ifølge Thomsen ser man typisk naturligt hårtab hos cirka 20 procent af alle mænd i 20-års alderen, 40 procent af alle mænd i 40-års-alderen, 60 procent i 60-års alderen og så videre.
Dårlige muligheder for forebyggelse
Hverken kost eller stress påvirker ifølge Thomsen androgent hårtab, og derfor er der ikke de store muligheder for at forebygge.
"Et af de produkter, der er på markedet, kan bremse en del af hårtabet, men virker bedst hos unge mænd. Produktet skal smøres ind i huden to gange dagligt og øger blodgennemstrømningen og stimulerer håret i vækstfasen", forklarer Kristian Thomsen.
" Ulempen ved midlet er, at det kun virker, så længe man bruger det. Stopper man, så mister man alt det hår, man ellers ville have mistet under selve behandlingen".
To former for behandling
Der findes to former for decideret behandling:
-
En hormonbehandling i tabletform på recept, som blokerer kønshormonerne og som har flere bivirkninger – blandt andet nedsat sexlyst og impotens. Behandlingen koster ca. 430 kr. om måneden.
- Og så en hårtransplantation, hvor man flytter hår fra ’kransen’ og op på issen. Ved transplantation kommer man ifølge Thomsen ofte til at ligne en ’tandbørste’ i hårbunden. Prisen varierer alt efter klinik og mængden af hår, der skal flyttes.
Generelt bliver hårtab hos mænd betragtet som et naturligt fænomen og ikke som en sygdom, og derfor skal man i langt de fleste tilfælde selv betale for behandlingen.
Plej det hår, du har og vil beholde...
- Ny viden om din sundhed -
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.
Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".
Læs mere på
sygeforsikring.dk.
...og fjern resten! En anden mulighed er at acceptere sig selv og glæde sig over, at hårmoden gennem flere år har hyldet skaldede og meget korthårede mænd som både maskuline og virile. Bruce Willis og Sean Connery er to gode eksempler.
"Så længe mænd gerne vil have en pæn frisure, så bør han klippes af en frisør, der kan ’forme’ selv kort hår efter mandens hovedfacon. Har mænd meget lidt hår, så anbefaler jeg dem at blive skaldede, og så kan de sagtens selv skrabe issen", siger frisør Sanne Busch Hansen, LS Coiffure i Odense.
Skæg barbering
At være tynd i toppen betyder ikke, at man også har lidt hår andre steder. Tværtimod. Kendis-frisøren René Friis giver i sin bog ”MAND – Tæm din krop” følgende råd til barbering:
-
Brug en skraber, hvor du ikke behøver at presse hårdt for at fjerne hårene. Ellers skift barberblad.
-
Skraber du med hårene, modvirker det skægpest og irritation, men barberingen bliver ikke 100 procent tæt.
-
Skraber du mod hårene, så risikerer du skægpest og irritation, men du får en tættere barbering.
- Afslut med aftershave eller balm.
Vildtvoksende hår
Jo ældre mænd bliver, desto flere vildtvoksende hår får de, og her lyder rådene fra René Friis:
-
Buskede øjenbryn holdes nede med kam og saks. Red kammen ned over brynet og klip de lange hår af, der stikker ud over kammen. Brug aldrig en barbermaskine. Er øjenbrynene vokset sammen skilles de ad lige over næseryggen med en pincet.
-
Næsehår studses med en næsehårstrimmer eller evt. en neglesaks.
- Ørehår inde i øret bør kun studses, når de stikker ud af øret. Hår udenpå ørerne fjernes med en næsehårstrimmer. Er du ikke sart, kan de længste næse- og ørehår hives ud med en pincet.
Ked af kropshår?
Er du ked af at have hår på ryg, bryst, arme og skuldre – eller er din kone eller kæreste? Så er du ikke alene.
"Antallet af mænd, der får fjernet hår på kroppen med voks, er eksploderet. Det er især hår på ryggen, de fleste gerne vil slippe af med", fortæller kosmetolog Sanne Søfeldt, indehaver af Hudplejegruppen i Odense, der har haft separat herreafdeling i 13 år. I dag er hver 3. kunde hos Hudplejegruppen en mand, og de fleste mænd på Søfeldts briks er 20-40 år.
"Her er både sælgere, mekanikere, folkeskolelærere, håndværkere og selvstændige. Jeg fornemmer, at de fleste gør det for deres egen skyld, men mange af mine kvindelige kunder lægger dog ikke skjul på, at de i hvert fald ikke er vilde med behårede mænd", siger Sanne Søfeldt.
Fordelen ved en voksbehandling er, at den ’holder’ en til halvanden måned og hårene vokser bløde ud igen modsat en barbering, der giver stive stubbe.
"Vokser man hår jævnligt – uanset hvor på kroppen det er - så bliver hårsækkene ’dovne’, og efterhånden vokser der færre og færre hår ud igen. Modsat en barbering, hvor hårene bliver ’skåret over’. Her vil man ofte få mere hår, fordi der tit efter en barbering begynder at vokse to hår ud af én hårsæk", forklarer den odenseanske kosmetolog.
En voksbehandling af ryg og skuldre koster cirka 300-400 kr. og lidt mere, hvis hårene på brystet også skal væk.
Vidste du... |
---|
Mænds hår vokser ca. 1 cm om måneden.Mænd producerer 9 km hår om året – i alt fordelt over de ca. 100.000 hårsække, de har på hovedet.Mænds hår på ryggen kan være op til 5 cm lange.Skandinaviske mænd har mere kropshår end asiater og afrikanere. |
Kilde: Overlæge Kristian Thomsen, Holte |