Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Mave og tarm

Laktosetolerencetest (Mælkesukkertest)

En lactosetolerencetest er en undersøgelse, hvor man måler kroppens evne til at nedbryde mælkesukker (laktose) i tarmen. Otte til tolv timer før man starter den egentlige undersøgelse, skal man faste. Det vil sige, at man hverken må drikke eller spise. Herefter tages en blodprøve på fingeren eller i øreflippen for at måle blodets sukkerindhold.

Opdateret: 1. December 2000

Hvad er en laktosetolerencetest?

En lactosetolerencetest er en undersøgelse, hvor man måler kroppens evne til at nedbryde mælkesukker (laktose) i tarmen.

  • Otte til tolv timer før man starter den egentlige undersøgelse, skal man faste Det vil sige, at man hverken må drikke eller spise. Herefter tages en blodprøve på fingeren eller i øreflippen for at måle blodets sukkerindhold.

  • Herefter skal man drikke noget vand, der indeholder mælkesukker og lidt citronsaft. Hvis kroppens evne til at spalte mælkesukker i tarmen er intakt, vil blodsukkerniveauet stige i løbet af en time efter indtagelsen af mælkesukker. Derfor tages igen blodprøver efter indtagelsen som anført ovenfor.

  • Hvis blodsukkeret ikke stiger, kan det tyde på, at laktosen ikke bliver spaltet til galaktose og glukose. Dette skyldes oftest mangel på et bestemt enzym (laktase), der er ansvarlig for nedbrydningen af laktose. Denne tilstand kaldes laktoseintolerence.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons