Annonce

Cannabis gør livet værd at leve

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Det er ulovligt at behandle sig selv med cannabis. Men for scleroseramte Jack Mikkelsen er de daglige joints det, der holder ham oppe.

- Uden cannabis havde jeg ingen grund til at leve. Så ville mit liv være så meget et helvede, at jeg ikke ville have lyst til at være her.

Sådan siger 37-årige Jack Mikkelsen, der har haft sclerose, siden han var midt i 20'erne. I dag er hans sygdom nået til et stadie, der er præget af smertefulde spasmer, voldsomme føleforstyrrelser, vandladningsbesvær for nu bare at nævne de værste.

Den eneste behandlingsmulighed, lægerne kan tilbyde ham på dette stadie, er at indoperere en pumpe, der kan sende medicin mod hans spasmer rundt i kroppen, men han har ikke lyst til at få indopereret en pumpe i maven. I stedet tager han et par hvæs af en joint, når han kan mærke, at der er spasmer på vej. Og det hjælper øjeblikkeligt.

- Jeg lever så tæt på et normalt liv, som man næsten kan. Jeg har rengøring en gang om ugen, og det er det. Resten klarer jeg selv, siger han.

Hash-medicin virker ikke

Hvad er en joint?

En joint er en slags hjemmerullet cigaret med en blanding af tobak og et cannabisprodukt, som kan være hash, pot eller skunk.

Han forstår ganske enkelt ikke, hvorfor det er forbudt at bruge cannabis som medicin. Sclerose er en meget individuel sygdom, der giver sig meget forskelligt udtryk, men samtidig har sclerosepatienter også mange fælles problemer, og mange af dem forsvinder, hvis man tager cannabis, siger han.

Cannabis-medicin hjælper kun få

Ifølge patientinformation fra Rigshospitalet har kun cirka 30 procent af de skleroseramte effekt af Sativex, mens en overlæge fra Dansk Multipel Sklerose Center i et interview på dr.dk vurderer, at Marinol kun hjælper omkring 14 procent af de skleroseramte.

- Og når man kan løse mange problemer og gøre folks liv tåleligt med cannabis, hvorfor gør man det så ikke? Det kan man godt undre sig meget over, siger han.

Jack Mikkelsen har prøvet to lovlige medicintyper, der er baseret på cannabis – Sativex og Marinol– men han oplevede overhovedet ikke, at Marinol havde nogen virkning, mens Sativex kun hjalp sporadisk og meget svagt. For Jack Mikkelsen var ingen af medicinerne et reelt alternativ til den skunk, han har gode erfaringer med at ryge.

Hvad er skunk?

Skunk er tørrede topskud fra forædlede cannabisplanter og er stærkere end både pot og hash.

Og som han vel og mærke ikke ryger for at blive skæv. For det bliver han ikke. Dels fordi han kun ryger et par hvæs, og så lægger jointen væk igen, dels fordi han har opbygget en tolerance igennem de omkring fire år, han har røget.

- Jeg kan da godt blive lidt skæv, hvis jeg har været ude at rejse i 14 dage, hvor jeg ikke har kunnet få cannabis, men næste gang jeg ryger, er det ovre igen, fortæller han. Og så siger han i øvrigt, at det er let at få fat på cannabis langt de fleste steder i udlandet, så det at rejse er ikke noget problem.

Vigtigt at holde debatten i gang

Jack Mikkelsen ville da helst være lovlydig, men det giver ham ikke vågne nætter, at han overtræder loven, hver gang han tænder en joint.

Og han forsøger heller ikke at skjule sig. Han er så åben om sit cannabis-brug, at han optræder i landsdækkende medier og har ladet sig interviewe til mange medier om sin måde at behandle sclerosen på.

Alt sammen for at holde gang i debatten om, hvorvidt det skal gøres lovligt at bruge cannabis som medicin. For uden debat sker der i hvert fald ikke noget, siger han

Skeptisk i starten

Jack Mikkelsen var meget skeptisk overfor at bruge cannabis, da en ven for år tilbage foreslog ham at prøve. Vennen, der bor i udlandet, havde i flere år dyrket cannabis til en kvinde, der har sclerose. Derfor vidste han, at det hjalp.

- Min første reaktion var "fandme nej". Jeg er blevet syg, men jeg vil ikke også være på stoffer.

Det holdt lige til et kontrolbesøg på hospitalet, hvor en læge som en sidste udvej på hans spasmer gav ham det uofficielle råd at tage på Christiania og købe noget hash. Det fik han så en ven til at gøre.

Og virkningen var altså så god, at han uden betænkeligheder har røget lige siden. Efter bare et par hvæs af en joint forsvandt hans spasmer, muskelkramper og føleforstyrrelser.

Jack Mikkelsen har netop søgt Sundhedsstyrelsen om tilladelse til at købe hash-medicin fra Holland, som ikke er godkendt i Danmark.

Den regner han ikke med at få, men intet skal være uforsøgt, og i øvrigt regner han med, at et afslag – eller det modsatte – kan holde liv i debatten om at gøre hash som medicin tilladt.

- Holdningen til cannabis er gammeldags i Danmark. I Holland, Tyskland og flere andre steder i verden, er hash til medicinsk brug tilladt. Det burde det også være her – og det kan ikke gå for stærkt.

Fakta

Jack Mikkelsens historie
Jack Mikkelsen fik konstateret attakvis sclerose i 2007, hvilket efter et par år udviklede sig til sekundær progressiv sclerose. Attakvis sclerose vil sige, at sygdommen giver sygdomsangreb, hvor nye symptomer dukker op, eller eksisterende symptomer forværres over dage eller få uger. Attakkerne varer fra enkelte dage til måneder, og symptomerne forsvinder derefter delvist eller helt. Det meste af tiden er sygdommen i ro. 85 procent af alle scleroseramte starter med den attakvise form. Sekundær progressiv sclerose rammer cirka hver anden scleroseramte, der i begyndelsen har attakvis sclerose, og den medfører et gradvist tiltagende tab af førlighed senere i forløbet. I denne fase vil der stadig kunne opstå akutte forværringsperioder (attakker), men de bliver færre med tiden.
Medicinsk brug af cannabis
I 2013 fik 59 sclerosepatienter Sativex®. I 2013 blev der frem til den 6. december givet 212 enkelttilladelser til Marinol®. Tallet kan dække over, at samme patient får medicinen genbevilget. Og 9 generelle tilladelser, der kan bruges til flere patienter.

Læs mere om MEDICIN og CANNABIS

Sidst opdateret: 22.07.2015

Annonce