Annonce

Danskerne er trætte af at høre om sundhed

Ifølge en ny undersøgelse, som Tænketanken Mandag Morgen og TRYGFonden står bag, mener over halvdelen af de adspurgte, at medierne har alt for stort fokus på sundhed.

Forsag de søde sager, og husk de daglige grøntsager. Lad dig ikke friste af sofaen, men fri dig fra de onde kilo ved at dyrke masser af motion. På den måde undgår du alverdens skrækkelige livsstilssygdomme og lever et langt liv.

Du møder dem allevegne, disse løftede pegefingre og velmenende råd om kost og motion. Men nu har et flertal af danskerne fået nok, viser undersøgelsen Mellem broccoli og bajere – forebyggelse ifølge danskere. En ny undersøgelse, som Tænketanken Mandag Morgen og TRYGFonden står bag. Her erklærer knap 6 ud 10 sig enige i, at ”Samfundet er præget af sundhedshysteri”. Samtidig er 4 ud af 10 enige i, at ”Sundhed fylder for meget i den offentlige debat”.

Danskerne er ikke bare trætte af mediernes fokus på sundhed. De bliver også mere usikre på, hvad der er op og ned i sundhedsdebatten, når medierne uge efter uge skriver om nye forskningsresultater. En tredjedel af de adspurgte kan nikke genkendende til udsagnet ”Jeg synes, at det er svært at finde rundt i, hvad der er sundt og usundt”.

Alkohol og rygning

Undersøgelsen viser også, at det at undgå alkohol, er den faktor, som danskerne tillægger mindst betydning for sund levevis. 26 % erklærer sig enige i at ”en genstand eller to om dagen er sundt for helbredet”.

Læs også Alkohol – ven eller fjende

Anderledes er det, når det gælder rygning. Her mener 3 ud af 4 at rygeloven samlet set er en god lov. Hvad børn angår ønsker et markant flertal, at børnene går en røgfri fremtid i møde. F.eks. er to ud af tre er klar til at forbyde rygning i biler, hvis der er børn blandt passagererne.

Undersøgelsen der afdækker danskernes holdninger til sygdom og sundhed på lang række områder er blevet til på baggrund af kvalitative og kvantitative data – bla. en spørgeskemaundersøgelse blandt 5.029 danskere i alderen 18-80 år.

Rapporten Mellem broccoli og bajere – forebyggelse ifølge danskere er på over 100 sider og udkommer den 29. maj. Læs hele rapporten på mandagmorgen

Sidst opdateret: 29.05.2017

Annonce