Annonce

Falske sundhedsnyheder spredes med lynets hast

Tandpasta med fluor er usundt, og mælk er farligt. Udokumenterede fakta om alt fra gluten til vacciner deles på de sociale medier, hvor mange ukritisk tager dem til sig. Og det bekymrer Sundhedsstyrelsen.

Såkaldt pseodovidenskab og konspirationer kan trives på internettet og sociale medier, hvor de bliver fremlagt som fakta og brugerne ukritisk tager dem til sig og videreformidler dem. Det forklarer direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, til Politiken og uddyber:

- Det, vi kan kalde det postfaktuelle samfund, fylder i stigende grad på sundhedsområdet, hvor nogle borgere desværre vælger at tro på, at mystiske diæter kan kurere alvorlig sygdom, eller at mæslingevaccinen giver autisme, selv om ingen troværdige, seriøse studier kan bekræfte den mistanke.

Nemt at finde ligesindede

Folk med samme syn på et sundhedsfagligt emne har lettere ved at finde hinanden end nogensinde før på grund af de sociale medier, forklarer Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi ved Københavns Universitet, ligeledes til Politiken.

Han forklarer yderligere, at personer, der udtaler sig om et givent emne, ikke er tvunget til at forholde sig til mange forskellige videnskabelige kilder på samme måde, som Sundhedsstyrelsen er det. Det kan derfor være svært for tilhørerne til en debat eller læserne på et socialt medie at gennemskue, hvad og hvem de skal tro på. Især når det er uklart, hvilket vidensgrundlag der ligger bag folks udtalelser.

Falsk viden kan have betydning for sundheden

Problemet med udbredelsen af disse ‘falske’ nyheder og historier er, at danskerne oplyses på et forkert grundlag, og i sidste ende lader disse oplysninger danne grundlag for beslutninger, der kan have stor betydning for deres helbred. Den udvikling skaber bekymring hos Søren Brostrøm. Det ses blandt andet, at mange fravælger HPV-vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft - også selvom fordelene ved vaccinen langt overstiger risikoen for bivirkninger, forklarer han.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Politiken

Sidst opdateret: 21.02.2017

Annonce