Annonce

Lavere temperaturer kan gå ud over produktiviteten

Føler du, at din produktivitet falder, når det er koldt? Så kan der være en god grund til det. Læs med her, og bliv klogere på det.

I over en måned har termostaten i offentlige bygninger og arbejdspladser stået på 19 grader. Det er godt for økonomien, men det kan gå ud over produktiviteten, særligt hos kvinder.

Et dansk studie fra 2021 viser, at den optimale temperatur for et arbejdsmiljø er 22 til 24 grader. Hvis temperaturen er lavere, vil både indlæring og produktivitet falde. Det er dog ikke temperaturen alene, der er skyld i dette, og man kan faktisk gøre noget for at undgå det. Studiet viser, at den lavere produktivitet skyldes det øgede ubehag i kroppen, der opstår ved et køligere indeklima. Når man har det koldt, fokuserer hjernen i højere grad på, at det er ubehageligt, og derfor har man sværere ved at fokusere på sit arbejde. Meget af ubehaget kan man derfor mindske ved at tage mere tøj på. Derved vil produktiviteten og indlæringen ikke i lige så høj grad blive påvirket.

Lavere temperaturer påvirker kvinder mere

Et britisk studie, der blev publiceret i 2019, viser også en sammenhæng mellem lave temperaturer og lavere produktivitet, men samtidig fandt studiet også en kønsbaseret forskel. Studiet fandt nemlig frem til, at kvinder i højere grad bliver påvirket af lavere indendørs temperaturer end mænd. I studiet deltog 543 personer. De fik udleveret et opgavesæt med forskellige matematiske-, sproglige- og refleksionsopgaver, som de skulle løse i et rum med en bestemt temperatur. Temperaturen varierede fra cirka 16 grader til 32 grader. Således fandt de, at kvinders produktivitet faldt ved matematiske og sproglige opgaver, jo lavere temperaturerne var. Omvendt stod det til for mændene i studiet. Deres produktivitet steg en smule, når temperaturen faldt.

Så hvis du føler, at du har sværere ved at fokusere på dit arbejde i køligere omgivelser, så er der altså en god grund til det, særligt hvis du er kvinde. Den gode nyhed er dog, at du med varmere tøj kan mindske det ubehag, der fører til lavere produktivitet.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Plos One, videnskab.dk

Sidst opdateret: 31.10.2022

Annonce