Annonce

Næste år kan man fravælge genoplivning digitalt

Næste år træder en ny lov i kraft, som giver alle over 60 år muligheden for digitalt at fravælge forsøg på genoplivning.

Fra 2024 kan flere tage stilling til, om de ønsker genoplivning, hvis de skulle komme ud for et hjertestop. I dag kan man kun fravælge genoplivning, hvis man er i et behandlings- eller sygdomsforløb, men det ændrer sig ved årsskiftet. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs mere om hjertestop her

Valget skal træffes på et oplyst grundlag

Hvis man ønsker at fravælge genoplivning, er det vigtigt, at man taler med sin læge inden beslutningen, så man træffer valget på et oplyst grundlag.

Er man over 60 år, kan man enten på sundhed.dk eller ved papirdokumentation dokumentere sit valg. Hvis man har fravalgt forsøg på genoplivning, vil valget efter syv dage træde i kraft, og efterfølgende kan ambulancereddere, læger, sundheds- og plejepersonale se det digitalt.

Læs mere om genoplivning af voksne her

Fravalget gælder kun i sundhedsvæsenet

Fravælges forsøg på genoplivning gælder det kun inden for sundhedsvæsenet. Falder man om med et hjertestop på gaden, kan man derfor stadig blive genoplivet.

Til Jyllands-Posten siger Gunnar Gislason, der er professor og forskningschef i Hjerteforeningen, at han opfordrer til, at man altid begynder genoplivning, hvis man overværer et hjertestop eller er hjerteløber og altså ikke holder sig tilbage, hvis man er i tvivl om, personen har fravalgt forsøg på genoplivning. Hvis der senere ankommer ambulancereddere, og det viser sig, at personen har fravalgt genoplivning, skal forsøget stoppe.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: jyllands-posten.dk og hjerteforeningen.dk

Sidst opdateret: 13.04.2023

Annonce