Annonce

Natarbejde øger kræftrisiko

En undersøgelse med over 25.000 deltagere har fundet en sammenhæng mellem mange års natarbejde og forhøjet kræftrisiko hos mænd.

I årene 2008 til 2013 blev over 25.000 personer fulgt af forskere, som registrerede nye tilfælde af kræft blandt dem. Resultaterne viste, at mænd, som havde haft natarbejde i mere end 20 år, havde 27 procent højere risiko for at udvikle kræft.

En lille lur reducerer kræftrisikoen

Andre studier har tidligere vist sammenhæng mellem natarbejde og forhøjet risiko for blandt andet prostata- og tyktarmskræft samt metabolisk syndrom. Studiet viste dog også, at en kort lur i løbet af dagen hjalp til igen at sænke kræftrisikoen hos natarbejderne.

Forstyrrelse af døgnrytmen og underskud af søvn kan ifølge forskerne bag studiet være med til at hæmme immunforsvaret, som er væsentligt i forhold til at undgå kræft. Selvom andre studier tidligere har vist andre resultater, fandt dette studie ikke nogen sammenhæng mellem natarbejde hos kvinder og forhøjet kræftrisiko.

Læs også: Døgnrytme

Ifølge Arbejdstilsynet skal ansatte, som har natarbejde, tilbydes et sundhedstjek inden de påbegynder natarbejde og også have tilbudt jævnlige sundhedstjek, minimum hvert tredje år.

Læs mere her: Arbejdstilsynet

Kilder: Taylor & Francis online, Annals of Medicine og Arbejdstilsynet

Sidst opdateret: 09.11.2016

Annonce