Annonce

Ny hjemmeside skal hjælpe læger og LGBT+personer

En ny hjemmeside skal være med til at skabe et mere inkluderende sundhedsvæsen, der kan hjælpe med de særlige problemstillinger, LGBT+personer ofte oplever.

Samtalen kan være svær at starte for både patient og læge, når det kommer til områder, hvor seksualitet og sundhed hænger sammen. Og konsekvenserne er til at tage og føle på: LGBT+personer lider oftere af depression og angst end heteroseksuelle, og de risikerer at blive overset i for eksempel screeninger for livmoderhalskræft. Det skal hjemmesiden LGBTsundhed.dk nu forsøge at gøre op med.

Læs også: Brevkassen: Hvordan beskytter jeg mig mod kønssygdomme, når jeg er homoseksuel?

Gavner både læger og patienter

LGBTsundhed.dk kommer til at fungere som en samlet patient- og lægehåndbog. Den skal hjælpe både læger og LGBT+personer med at starte de svære samtaler og sikre mindre ulighed i sundhedsvæsenet.

- Det har været lidt af et videnskabeligt alarmopkald, at også danske LGBT-personer viser sig at trives markant dårligere end baggrundsbefolkningen. En motor bag den øgede mistrivsel er sandsynligvis såkaldt ’minoritetsstress’, som kan have mange forskellige ansigter og årsager. Men forskning har vist, at en stress­faktor hos mange LGBT-personer er mødet med et sundhedssystem, hvor de ikke føler sig set og anerkendt, og hvor fagpersonernes viden om deres særlige vilkår og ­udfordringer kan ligge på et meget lille sted, siger Christian Graugaard, der er læge og professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet og én af forskerne bag rapporten ’Danske LGBT-personers møde med almen praksis – udfordringer og mulig­heder’. Han uddyber:

- Det skal der gøres noget ved, og den nye hjemmeside er et glimrende sted at begynde. Formålet er at skabe et LGBT-venligt sundhedsvæsen, hvor alle føler sig velkomne. Det vil ikke blot være til gavn og glæde for LGBT-personer, men også for folkesundheden mere generelt.

Læs også: Hvad har jeg ret til som patient?

Opgør med uligheden

Yngre Læger har været en del af arbejdsgruppen bag LGBTsundhed.dk.

- Helt generelt kæmper Yngre ­Læger for mere lighed i sundhed, og det betyder selvfølgelig, at vi også kæmper imod de særlige udfordringer, som LGBT+personer konfronteres med og de barrierer, de desværre ofte møder i sundhedsvæsenet,« ­siger Kim Agerholm Brogaard, der er formand for Yngre Lægers almen praksis-udvalg og selv praktiserende læge fra foråret.

For Yngre Læger er det især vigtigt at komme den psykiske mistrivsel til livs. Det kræver et øget fokus på problemet og en målrettet indsats. De peger også på, at lægerne mangler basal viden på området, og at det kan have afgørende betydning for LGBT+personers sundhed.

- Vi har alle en kønsidentitet. Vi har alle en seksualitet. Det er ikke en sygdom. Men seksuelle og kønsidentitetsmæssige minoriteter er for­bundet med en øget risiko for sygdom. Det kan være svært at forstå de helt ­særlige udfordringer, der kan være, og måske er man ikke engang helt sikker på, hvad det vil sige at være for eksempel nonbinær eller trans­kønnet. Det kan f.eks. betyde, at trans­kønnede ikke bliver tilbudt screening for ­livmoderhalskræft, eller at man ikke er opmærksomme på ­en psykisk sårbarhed,« siger Kim Agerholm Brogaard.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Oprindelig artikel: LGBT+personer og læger skal lære at møde hinanden i sundhedsvæsnet

Sidst opdateret: 18.11.2020

Annonce