Flere danskere er overvægtige, andelen af unge der mistrives er steget og flere unge begynder at ryge. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse.
Danskernes fysiske sundhed, mentale helbred og generelle trivsel er blevet dårligere de seneste fire år.
Det viser en stor, national undersøgelse, også kaldet Sundhedsprofilen, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Folkesundhed og de fem danske regioner.
Mere end 180.000 danskere har deltaget i undersøgelsen, der på flere områder afslører, at det er gået tilbage med danskernes sundhed.
I undersøgelsen fremgår det blandt andet, at der er sket en stigning i andelen af danskere med overvægt. Det betyder, at der nu er flere danskere med overvægt end normalvægt. Udviklingen ses på tværs af aldersgrupper og omfatter både moderat og svær overvægt.
Cirka en femtedel af både mænd og kvinder i alderen 35 til 74 år har en BMI på 30 eller mere og befinder sig dermed i kategorien "svært overvægtige".
Læs også: Beregn dit BMI
I den nye undersøgelse fremgår det også, at det fald der har været i antallet af rygere over de seneste årtier, nu står i stampe. Færre danskere vælger altså at droppe cigaretterne, samtidig med at andelen af unge, der ryger, er stigende.
Undersøgelsen viser desuden, at de unge generelt er udfordrede på sundheden. Flere mistrives og særligt de unge kvinder har svaret, at de har et dårligt mentalt helbred og oplever at være stressede.
Endelig understreger den omfattende Sundhedsprofil, at der fortsat er en stor social ulighed i sundhed i Danmark. Blandt andet er personer med en kort uddannelse, til forskel fra personer med en lang uddannelse, i højere risiko for at blive ramt af langvarig sygdom, ligesom de også er mere tilbøjelige til at være overvægtige og have et dårligere fysisk helbred.
Det er tredje gang, at danskerne svarer på spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel. Den første sundhedsprofilundersøgelse blev gennemført i 2010, mens den anden blev foretaget i 2013.
Du kan læse hele rapporten her
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Sundhedsstyrelsen og Den Nationale Sundhedsprofil.
Sidst opdateret: 06.03.2018