Annonce

Organdonation: Har du taget stilling?

Mange danskere har ikke registreret, om de ønsker at være organdonorer i donorregistret. En ny kampagne og folder sætter derfor fokus på at tage stilling.

Kun en femtedel af den voksne befolkning i Danmark har angivet deres valg om organdonation i donorregistret, selvom 500.000 danskere faktisk allerede er afklarede om deres beslutning. De skal bare lige have tilkendegivet holdningen i donorregistret.

Dansk Center for Organdonation lancerer derfor en kampagne, der skal vise, hvor nemt det er at registrere sig, hvis du har truffet et valg.

Det bakker Sundhedsstyrelsen op omkring med en digital udgave af den røde donorfolder, hvor du kan finde information om organdonation og en guide til registrering.

Læs om: Hvordan afskeden foregår ved organdonation

Hvilke registreringsmuligheder findes der?

Hvis du endnu ikke har truffet et valg om organdonation, kan du her læse, hvilke typer donationer du kan vælge at give samtykke til:

  • Fuld tilladelse: Her giver du mulighed for at donere hjerte, lunger, lever, bugspytkirtel, nyrer, tyndtarm, hud, og hornhinder.

  • Begrænset tilladelse: Dette betyder, at kun nogle organer må anvendes. Du kan vælge at donere ét eller flere af ovenstående organer.

  • Ved ikke: Det giver de nærmeste pårørende ret til at tage stilling på dine vegne.

  • Forbud: Du ønsker, at ingen kropsdele må anvendes til transplantation.

  • Pårørendes accept: Hvis der er givet fuld eller begrænset tilladelse, kan du samtidig sætte kryds ud for "Pårørendes accept". Det betyder, at du ønsker, at dine pårørende har den endelige beslutning.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Dansk Center for Organdonation og Netdoktors egen artikel: Organdonation.

Sidst opdateret: 04.12.2018

Annonce