Annonce

Rekordhøjt antal organdonationer fra afdøde

Antallet af afdøde personer, der i 2017 donerede et eller flere organer, er steget fra 87 til 97. Det viser tal fra Dansk Center for Organdonationer, og det er rekordhøjt.

I 2017 donerede 97 afdøde personer deres organer, og det er det højeste antal i Danmark nogensinde. Tallet indbefatter ikke personer, der har doneret organer, imens de var i live, som det for eksempel kan ske ved donation af nyrer.

I gennemsnit blev der anvendt 3,5 organ pr. doner. Med de nye tal fra Dansk Center for Organdonationer er det fjerde år i træk, hvor antallet af organdonorer er stigende.

Organdonation bliver en mulighed i tilfælde, hvor hjernen dør før resten af kroppen, og man derved erklæres for hjernedød. Organerne kan efterfølgende bruges til transplantation hos andre, hvis man giver tilladelse til det.

Over 1 million danskere er i dag registreret som organdonorer. Imens står 440 på ventelisten til et nyt organ.

Læs også: Om transplantation og donation af organer

Sådan bliver du organdonor

Tre ud af fire af de afdøde organdonorer, der donerede i 2017, havde ikke taget stilling til organdonation i donorregistret, på et donorkort eller til familien.

I det tilfælde er det familien, som må træffe beslutningen. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man tilkendegiver sin mening.

I den forbindelse findes der en række forskellige registreringsmuligheder, som du kan se her:

  • Fuld tilladelse: Dette betyder, at man giver mulighed for at donere: Hjerte, lunger, lever, bugspytkirtel, nyrer, tyndtarm, hud, og hornhinder.

  • Begrænset tilladelse: Her giver man tilladelse til at nogle organer må anvendes. Man kan vælge at donere ét eller flere af de tidligere nævnte organer.

  • Ved ikke: Ved at registrere dette, giver man sine nærmeste pårørende ret til at tage stilling på ens vegne.

  • Forbud: Det betyder, at ingen kropsdele må anvendes til transplantation.

  • Pårørendes accept: Hvis der er givet fuld eller begrænset tilladelse, kan man samtidig sætte kryds ud for "Pårørendes accept". Det betyder, at man ønsker, at de pårørende tager den endelige beslutning.

Du kan tage stilling til, om du vil være organdonor og i hvilken grad her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Dansk Center for Organdonation og Netdoktors egen side: Organdonation.

Sidst opdateret: 17.01.2018

Annonce