Annonce

Social ulighed i sundhed er et stort problem

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er problemer med social ulighed på stort set alle sundhedsområder og i alle aldersgrupper.

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen skal sætte fokus på, at sundhed og sygdom er skævt fordelt i samfundet.

Rapporten “Social ulighed i sundhed og sygdom” viser nemlig, at sygdom og sygdomsforløb kan hænge sammen med dit uddannelsesniveau. Ifølge rapporten vil personer med en kort uddannelse opleve mere sygdom, hårdere konsekvenser af sygdomme og tidligere død end personer, der har en lang videregående uddannelse.

Resultaterne fra rapporten ærgrer Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm:

- Vi ser desværre stadig stor ulighed i forhold til, hvem der bliver ramt af sygdom, men også i konsekvenserne af sygdommene i form af tilbagevenden til arbejde og overlevelse. Uligheden viser sig i forekomsten af risikofaktorer som rygning, overvægt, dårligere mental sundhed og multisygdom og også i kontakten til sundhedsvæsenet, for eksempel i forbindelse med deltagelse i screeningsprogrammer, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Derfor bør du stoppe med at ryge

Social ulighed starter i barndommen

Ifølge rapporten starter problemet med social ulighed allerede ved helt små børn.

Rapporten indeholder analyser af 67 sundhedsindikatorer. På samtlige af de indikatorer, der handler om børns sundhed og starten på livet, er der større eller mindre grader af social ulighed.

Allerede fra fosterstadiet kan barnets organer og gener nemlig påvirkes af moderens sociale vilkår, adfærd og miljø. Det har en effekt på helbred og sårbarhed senere i livet. Også barnets opvækst og tidlige udvikling hænger tæt sammen med, hvordan det klarer sig senere i livet i forhold til uddannelse og dermed også helbred.

Læs også: Flere idrætstimer forebygger fedme blandt skolebørn

Nye indsatser mod social ulighed i sundhed

Som supplement til rapporten “Social ulighed i sundhed og sygdom” har Sundhedsstyrelsen også udgivet rapporten “Indsatser mod ulighed i sundhed”. Den indeholder råd til, hvor man kan sætte ind for at nedbringe den sociale i ulighed på sundhedsområdet.

Rapporten kommer med anbefalinger om børns tidlige udvikling og uddannelse, arbejdsliv, indkomst, miljø og sundhedsadfærd samt anbefalinger for sundhedsvæsenet, socialt arbejde og rehabilitering.

Den er især målrettet lovgivere og andre sektorer end sundhedssektoren. Et af hovedbudskaberne i rapporten er nemlig, at sundhedssektoren ikke kan komme social ulighed til livs alene, men at det kræver et samarbejde mellem flere forskellige sektorer.

“Social ulighed i sundhed og sygdom” er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. “Indsatser mod ulighed i sundhed” er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Kilder: Sundhedsstyrelsens rapporter Social ulighed i sundhed og sygdom og Indsatser mod ulighed i sundhed

Sidst opdateret: 07.09.2020

Annonce