Annonce

Vandvorter: Hvad gør jeg?

Vandvorter er en ufarlig hudsygdom, der ses hyppigst hos børn. Men hvordan skal du forholde dig, hvis du eller dit barn rammes af vandvorter? Det kan du få svar på her.

Er du pludselig begyndt at udvikle små hudfarvede, perlelignende knopper på kroppen, så kan du meget vel være blevet smittet med vandvorter.

Sammen med farmaceut ved online-apoteket Apopro Zainab Al-Mansouri guider Netdoktor dig til, hvad du skal gøre, hvis du har fået vandvorter.

Vandvorter er små knopper, som er forårsaget af et såkaldt poxvirus. Vandvorter er ikke farlige, og faktisk er de ganske normale hos børn. Men vandvorter er en meget smitsom hudsygdom, og derfor er det en god ide at være opmærksom, så snart man opdager vorterne på huden.

Hos voksne sidder vandvorter oftest omkring kønsdelene og i nogle tilfælde også på arme og ben, mens det hos børn ses over hele kroppen.

Læs også: Vores datter har fået vandvorter - kan vi selv fjerne dem?

Undgå at sprede vandvorter

Vandvorter smitter ved direkte og indirekte kontakt med poxvirus. Direkte kontakt kan for eksempel være gennem samleje eller anden berøring. Indirekte kontakt er for eksempel, hvis man har delt håndklæde, tøj eller lignende med en smittet person.

Hvis du er blevet smittet med vandvorter, har Zainab Al-Mansouri nogle råd til, hvordan du undgår at sprede smitten videre til andre.

  • Undgå så vidt muligt at røre ved vandvorten.
  • Husk at vaske hænder grundigt, hvis du har rørt ved vandvorten.
  • Brug kun dit eget håndklæde, og undgå at dele det med andre.
  • Undgå at kradse i vandvorten. Dels kan du smitte andre, og dels kan det føre til betændelse i såret.

Dit barn kan komme i børnehave eller skole, selvom han eller hun er smittet med vandvorter. Det er blot vigtigt at være opmærksom på, at de ikke kommer i for tæt kontakt med andre.

Læs også: Vandvorter

Behandling eller ej?

Ifølge farmaceut Zainab Al-Mansouri er det i de fleste tilfælde ikke nødvendigt med behandling for vandvorter, da lidelsen går over af sig selv.

Hvis vandvorterne er store eller mange, eller hvis de generer, kan de skrabes eller fryses væk af en læge. Man kan også få en kutanopløsning i håndkøb, som er en lokalbehandling, der kan bruges på det ramte område.

Inkubationstiden på vandvorter er lang - mellem to og otte uger. Det vil sige, at fra den dag, du smittes, til den dag symptomerne begynder at vise sig, kan der gå op til otte uger.

Vandvorter kan kun smitte, imens de er fremme på huden. Har du ikke de små, perlelignende knopper på huden, kan du altså ikke smitte. Først når du opdager knopperne, skal du begynde at være opmærksom på smittespredning.

Gode råd fra apoteket

Hvis du er blevet ramt af vandvorter, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at du ikke kommer til at sprede dem yderligere. Det gør du blandt andet ved at undgå at røre vorten og huske at vaske hænder grundigt og ofte

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro, Zainab Al-Mansouri og Netdoktors egen artikel Vandvorter(Molluskler

Sidst opdateret: 20.07.2020

Annonce