Annonce

Når du er afhængig af næsespray

Du er forkølet. Din næse stopper til, så du ikke kan trække vejret gennem næsen. Og måske tyr du til at bruge næsespray. Men pas på. Der er nemlig risiko for, at du bliver afhængig af den.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Forkølelse kan ramme dig hele året. Du bliver træt, får måske lidt feber, og det kan vise sig, at der er tale om en influenza. Du er blevet angrebet af en virus, der har sat sig i næsens slimhinder og i bihulerne. Og uanset hvor hårdt forkølelsen rammer dig, så får du næsten altid en tilstoppet næse.

Virus skaber en slags betændelsestilstand i næsens slimhinder, en inflammation. Inflammation er kroppens forsvar mod fremmede stoffer, og den proces medfører, at dine slimhinder i næse og bihuler hæver. Når det sker, bliver der mindre plads i næsen – og dermed får du svært ved at trække vejret gennem den.

- Så det er ikke virussen, der gør, at du ikke kan trække vejret gennem næsen. Det er din egen krops reaktion på virus, forklarer Kristian Bruun Petersen, som er overlæge og speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme på Aarhus Universitets Hospital.

Du risikerer at blive afhængig

En forstoppet næse er virkelig irriterende, så måske er du en af dem, der løber ned og køber en næsespray mod forkølelse i den nærmeste kiosk. Et enkelt skud med sprayen, og nu går det hele meget lettere. Dejligt!

- Næsespray får blodkarrene i slimhinderne til at trække sig sammen, og det betyder, at der bliver mindre væske i slimhinderne, og dermed mere plads til at du kan trække vejret gennem næsen, fortæller Kristian Bruun Petersen.

Når slimhinderne trækker sig sammen, bliver deres slimproduktion blokeret, og dermed bliver de tørre. En tør slimhinde er dårligere til at transportere luft end en fugtig, og du vil få vanskeligere ved at trække vejret gennem næsen. Som igen betyder, at du måske kommer til at tage nogle flere pust fra næsesprayen end anbefalet.

De fleste forkølelser klinger af i løbet af en uges tid, uanset om du anvender næsespray eller ej. Dvs. at brugen af næsespray ikke forkorter den tid, du er forkølet, ligesom brugen af næsespray ikke kan forebygge en bihulebetændelse. Når du ikke længere føler dig forkølet, er det tid til at holde op med at bruge næsespray. Og du skal altid holde op med sprayen efter ti dage, også selv om du stadigvæk er forkølet.

Når du stopper, vil de små blodkar i slimhinderne udvide sig igen, men har du anvendt sprayen for længe, typisk mere end ti dage, så vil kroppen ’overvurdere’, hvor meget blodkarrene har brug for at udvide sig. De vil så at sige få besked om at udvide sig mere end nødvendigt, og så kommer de til at fylde mere end tidligere. Resultatet bliver, at du får sværere ved at trække vejret gennem næsen. Og så er det oplagt, at du får lyst til at fortsætte med at bruge næsesprayen.

Med de reaktioner på et stop med næsespray, vil du altså blive fristet til at fortsætte med at bruge den. Reaktionerne vil komme hver gang, du forsøger at holde op. Og derfor kan du gå hen blive afhængig af den.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hjertebanken og bussemænd

En anden ulempe ved at bruge næsespray i længere tid er, at du får skorpedannelse i næsen – det vi til daglig kalder bussemænd. Skorperne irriterer og får det til at klø. Og hvad gør man så? Man forsøger at fjerne dem ved at pille næse, og det har slimhinden ikke godt af. For nogle er ubehaget fra skorperne så stort, at de kan komme til at ’kratte’ hul i næsens skillevæg.

- Det har jeg set nogle patienter gøre. Sådan et hul skal lappes gennem en operation, og det kan være et større indgreb. Det sker heldigvis meget sjældent, siger Kristian Bruun Petersen.

Desuden er det en rigtig dårlig ide at bruge for meget næsespray – dvs. tage et snif oftere, end der står på pakken eller tage flere snif ad gangen. Det skyldes, at det stof, der får hævelsen i slimhinderne til at aftage med næsespray, er i familie med adrenalin. Og får du for meget af det, kan det påvirke din hjerterytme – det vil du hurtigt opleve, når du bruger for meget.

- Du kan mærke det som hjertebanken, og det er rigtig ubehageligt. Så mærker du det, skal du ophøre med at tage mere end anbefalet, siger speciallægen i øre-, næse- og halssygdomme.

Slimhinderne tager ikke varigt skade

Der går typisk kun et par dage, før tilstoppelsen i næsen er væk, efter at du er stoppet med at bruge næsespray.

- Men det kan være et par ubehagelige døgn, fordi du føler, at du lukker helt til. Nogle gange anbefaler vi at skylle næsen eller dryppe næsen med saltvand for at holde næsen fugtig. Men i de fleste tilfælde kan det ikke lade sig gøre, netop fordi næsen er tilstoppet, og vandet derfor ikke kan løbe ind i næsen forklarer Kristian Bruun Petersen.

Heldigvis bliver slimhinderne ikke ødelagt permanent, når man i en lang periode har udsat dem for næsespray.

Det er ikke alle, der kan bruge næsespray. Det gælder for eksempel børn under to år. Desuden bør gravide også være forsigtige, for man ved, at en overdosering kan nedsætte blodgennemstrømningen i livmoderen. Så er du gravid, skal du anvende sprayen med forsigtighed. Og allerhøjest i 10 dage.


Sidst opdateret: 21.03.2022

Seneste brevkassesvar om Øre, næse og hals

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce