Annonce

Hvad kan man gøre ved overvægt?

Man kan tabe sig på mange forskellige måder. I bund og grund handler det blot om i en periode at forbruge flere kalorier end man indtager. Den store udfordring er at ændre mad- og motionsvaner på en effektiv og holdbar måde. Da mad- og motionsvaner er dybt indgroede vaner og i høj grad bliver påvirket af vores fysiske og sociale miljø Målet er vedvarende ændringer i mad- og motionsvanerne. Den største opgave ikke i at tabe sig, men i at holde vægten efter en slankekur.

Motion

Vigtigt at forebygge

Motion er altid vigtigt, men det er særlig vigtigt, hvis man har behov for at tabe sig. Dels fordi motion øger stofskiftet og dulmer appetitten, og dels fordi motion direkte forebygger mange af de sygdomme, der kan komme, når man vejer for meget – for eksempel type 2-diabetes og hjertekarsygdomme . Den forebyggende virkning af motion kommer også, selvom vægten ikke går ned.

Vigtigt at vælge den rigtige motionsform

Det gælder om at finde en motionsform, der er effektiv, motiverende og realistisk. Alle former for fysisk aktivitet, der får pulsen op, er effektive. Motion behøver ikke være i form af træning eller sport. Fysisk aktivitet i forbindelse med dagligdagens gøremål er også effektiv - for eksempel gang eller cykling som transport.

Motion skal ikke kun være effektiv. Det skal også være noget, man virkelig har lyst til, og som er praktisk i dagligdagen. Ellers bliver man ikke ved med det på længere sigt. Det er meget individuelt, hvad der er motiverende og realistisk, så man må være åben for forskellige muligheder og mærke efter, hvad der passer bedst til en. Det er også vigtigt at tage sig tid til at komme i gang med motion . Det vil sige gå i gang med noget, der virker meget overkommeligt i stedet for at overmande sig selv med alt for store ambitioner. Så kan man altid gå videre, når det nye niveau føles naturligt.

Tjek spise- og drikkevaner

Ønsker man at tabe sig, bør man også få tjekket sine spise- og drikkevaner. Små, holdbare ændringer i madvanerne kan sænke kalorieindtagelsen uden at medføre sult eller afsavn.

Små ændringer kombineret med stor tålmodighed kan give et betydeligt vægttab i løbet af en længere periode. Man kan også lægge ud med en periode med decideret diæt. Det sænker kalorieindtagelsen yderligere, hvorved man kan tabe sig hurtigere end via små ændringer. Den diæt, der indeholder færrest kalorier, og som dermed giver det hurtigste vægttab, er diæt baseret på næringspulver – en såkaldt ”pulverkur”. Der findes mange forskellige gode diæter og systemer til at kontrollere kaloriemængden, hvor man spiser rigtig mad. Fælles for dem er, at de giver et godt vægttab, så længe man overholder dem.

God slankekost handler generelt om at spise mere frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, fisk, magre mejeriprodukter og magert kød – samt drikke mere vand og andre kaloriefrie drikkevarer i stedet for sukkerholdige læskedrikke og alkohol. Det hjælper også at spise mindre portioner og blive mere opmærksom på, hvornår man egentlig er fysisk sulten og mæt .

Medicin

Hvis motion og madændringer ikke er tilstrækkeligt, og man er så overvægtig, at det kan være helbredstruende (det vil sige et BMI på over 30), kan behandling med medicin komme på tale. Man mangler erfaring med langtidsvirkninger af disse lægemidler, derfor bør de kun bruges som led i et behandlingsprogram, der også indbefatter diæt, motion og vilje til at ændre livsstil.

Der findes to former for lægemidler til vægttab:

Lægemidler med appetithæmmende virkning

Disse virker ved at mæthedsfølelsen øges og appetitten dæmpes, hvorved det bliver lettere at spise mindre. Nogle appetithæmmende midler øger også forbrændingen, hvilket forstærker den appetithæmmende virkning.

Lægemidler der hæmmer fedtoptagelsen i tarmen

En anden type lægemiddel hæmmer fedtoptagelsen fra tarmen. Det virker kun i tarmen og har derfor ikke de typiske bivirkninger, som ses ved appetitdæmpende midler.

Kirurgiske indgreb

Kirurgiske indgreb kan bruges som en sidste udvej, hvis overvægten er direkte livstruende. Enten i form af fedtsugning, hvor fedtet suges ud med en kanyle. Eller ved at operere mavesækken mindre, så personen hurtigere bliver mæt.

Sidst opdateret: 20.01.2008

Annonce