Annonce

Frygt for kræft overskygger hjertekarsygdomme

Pressemeddelelse 12. januar 2007

Danskerne hårdt ramt af hjertekarsygdomme

  • Hvert år dør godt 20.500 danskere af en hjertekarsygdom. Det svarer til et ud af tre dødsfald
  • Hvert år indlægges 145.000 danskere med hjertekarsygdomme og tilbringer 400.000 sengedage på hospitalerne
  • Behandling af hjertekarsygdomme på de danske sygehuse koster 4,766 milliarder kroner årligt samt 1,759 milliarder kroner til medicin. Kilde: Hjertestatistik for nye kommuner og regioner 2006 udgivet af Hjerteforeningen og Statens Institut for Folkesundhed

Der er en langt større frygt for kræft end for hjertekarsygdomme på trods af, at flere danskere dør af hjertekarsygdomme end af kræft. Det viser en ny undersøgelse. Ekspert opfordrer til øget opmærksomhed om hjertekarsygdomme og flere hjertetjek hos lægen. Det kan redde menneskeliv.

Danskere frygter kræft mere end nogen anden sygdom. Hjertekarsygdomme vækker markant færre bekymringer, på trods af at flere danskere dør som følge af en hjertekarsygdom. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Netdoktor.dk blandt 2.590 deltagere på www.hjertekundskab.dk.

Danskere undervurderer hjertekarsygdomme

Hvert år dør omkring 16.000 danskere af kræft, mens andre 20.500 dør af hjertekarsygdomme. Det gør de to sygdomme til de farligste i Danmark, idet de forårsager markant flest dødsfald.

Undersøgelsen viser imidlertid, at 57 pct. af danskerne frygter kræft mest, mens kun 16 pct. frygter hjertekarsygdomme mest.

Det tyder på, at danskerne ikke i samme grad er bevidste om, hvor farlige hjertekarsygdommene er. Rikke Esbjerg er læge og chefredaktør på Netdoktor.dk. Hun opfordrer til, at danskerne bliver lige så bevidste om hjertekarsygdomme som om kræft, idet en forebyggende indsats kan være med til at redde menneskeliv:

Top 7: Danskernes mest frygtede sygdomme

  • Kræftsygdomme: 57 pct.
  • Hjertekarsygdomme: 16 pct.
  • Psykisk sygdom: 6 pct.
  • Stress: 5 pct.
  • Rygerlunger: 3 pct.
  • Diabetes: 2 pct.
  • AIDS: 2 pct. Kilde: 2.590 deltagere i www.hjertekundskab.dk

”Man kan frygte, danskerne undervurderer hjertekarsygdomme. Det er ærgerligt, fordi der er gode muligheder for at forebygge og behandle hjertekarsygdomme, hvis de opdages i tide,” fortæller Rikke Esbjerg.

”Hvis man jævnligt får målt kolesteroltal og blodtryk, skal man være uheldig for ikke at opdage en eventuel forøget risiko for hjertekarsygdomme – og så har man tid til at ændre sin livsstil eller hente hjælp i den medicinske verden. Lader man stå til, risikerer man at ende med en blodprop, som ofte er lige så farlig som en kræftsygdom,” anbefaler Rikke Esbjerg.

For yderligere information: Rikke Esbjerg, læge og chefredaktør, Netdoktor Media A/S
Kontakt på: 33 17 92 65 / 22 64 29 37 / re@netdoktormedia.dk
Annonce (læs videre nedenfor)

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er den sidste ud af tre i kampagnen Hjertekundskab.dk. Resultaterne skal ses i lyset af, at undersøgelsen er foretaget på internettet, hvor alle frit kan deltage.

Resultaterne er ikke repræsentative i forhold til hele befolkningen, selvom de mange deltagere fordeler sig bredt med hensyn til bl.a. bopæl, alder og køn. Netdoktor Media A/S tager forbehold for, hvordan data og statistik fra undersøgelsen anvendes.

Test dig selv

På www.hjertekundskab.dk kan alle danskere over 40 år tage en personlig risikotest. På baggrund af oplysninger om bl.a. kolesteroltal, blodtryk, rygning, vægt og højde udregnes den enkelte deltagers risiko for at dø af hjertekarsygdomme inden for de kommende 10 år. Testen opdeler deltagerne i tre overordnede risikozoner: Den ufarlige grønne zone (0-1 pct. dødsrisiko), den gule zone (2 pct. dødsrisiko) og en decideret risikogruppe kaldet rød zone (3 pct. eller højere dødsrisiko).

Sidst opdateret: 11.06.2007

Seneste brevkassesvar om Overordnet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce