Annonce

Undersøgelse for prostatakræft

Når en læge skal finde ud af, om man lider af prostatakræft, foretager han/hun forskellige undersøgelser.

Sygehistorie

Om behandling af kræft

INDSÆT-BILLEDTEKST-HER

Dyk ned i Netdoktors magasin, 'UPDATE - Kræft'. Her fortæller overlæge Klaus Brasso om udvikling inden for prostatakræft. LÆS HER

Den praktiserende læge vil optage det, man kalder en sygehistorie, det vil sige høre, hvilke symptomer patienten har. På den baggrund kan lægen vurdere, om patienten fejler andre sygdomme, hvor man kan se symptomer fra urinvejene. Det er i den forbindelse vigtigt, at manden fortæller, hvis der har været tilfælde af prostatakræft i familien. Hvis der er to eller flere slægtninge i lige linje (far/onkel/bror), er risikoen for prostatakræft meget øget.

Annonce (læs videre nedenfor)

Objektiv undersøgelse

Den praktiserende læge vil også foretage en såkaldt objektiv undersøgelse, hvor han/hun blandt andet vil føle på prostata via endetarmen. Da prostata ligger tæt op af endetarmen, vil lægen kunne mærke, om der er hårde områder i prostata, hvilket kan være et tegn på kræft. Undersøgelsen er dog ikke sikker. Dels kan hårde områder også føles ved godartede sygdomme (forkalkninger) i prostata, dels kan kræftforandringerne være så små, at de ikke kan mærkes.

Blodprøve – måling af PSA

Herudover bør man også tage en blodprøve, hvor man måler blodets indhold af et enzym, der dannes i prostatakirtlen. Dette enzym kaldes Prostata Specifikt Antigen, forkortet PSA. Hvis indholdet i blodet af dette stof er forhøjet, kan der være tale om kræft i prostata. Igen kan man ikke sikkert stille diagnosen ved blodprøven, da flere godartede tilstande kan føre til forhøjelse af PSA. Det kan være betændelse i urinvejene samt godartet forstørret prostata. Hvis man lige har haft en urinvejsinfektion ( blærebetændelse , bitestikelbetændelse eller betændelse i prostata og lignende), bør man vente en måned, inden man tager PSA-prøven. Ligeledes kan PSA også være i normalområdet hos en mand med kræft i prostata. Men hvis PSA er normal, og hvis prostata føles normal, når lægen mærker på den i endetarmen, er risikoen for, at manden har kræft i prostata, meget lille.

I forbindelse med de nye kræftpakker er der aldersgrænser for, hvornår man skal sendes videre til udredning for prostatakræft:

  • Hvis man er under 60 år, skal man henvises, hvis PSA er over 3,0 ng/ml.

  • Hvis man er mellem 60 og 70, skal man henvises, hvis PSA er over 4,0 ng/ml

  • Hvis man er over 70, skal man henvises, hvis PSA er over 5,0 ng/ml.

Hvis lægen enten finder, at der er et hårdt område i prostata, eller at PSA er over grænseværdierne (når infektion er udelukket), vil han henvise til en urologisk afdeling (specialafdeling for urinvejskirurgi).

Annonce (læs videre nedenfor)

Udtagelse af vævsprøve

Den endelige diagnose kan kun stilles ved at undersøge væv fra prostata under et mikroskop. Udtagelse af vævsprøver fra prostata foregår hos en speciallæge i urinvejssygdomme - en såkaldt urolog.

I dag vil man udtage vævsprøverne i forbindelse med en ultralydsscanning af prostata, således at man mere nøjagtigt kan bestemme hvor i prostata prøverne tages fra, med henblik på at kunne planlægge den rigtige behandling. Det er derfor, at man oftest vil tage op til 12 biopsier fra prostata. Undersøgelsen foregår gennem endetarmen og kan laves ambulant uden bedøvelse. I forbindelse med undersøgelsen skal man have en forebyggende behandling med antibiotika for at sænke risikoen for infektion.

Efter vævsprøven vil der gå mellem 5-14 dage, før man kommer til svar hos urologen. Dette skyldes, at vævsprøverne skal behandles, skæres, farves og undersøges under mikroskop af en patolog.

Når man kommer til svar på vævsprøverne, er det almindeligt, at man tager en pårørende med til samtalen. Hvis der er kræft i vævsprøverne, kan den pårørende være en god støtte. Desuden viser undersøgelser, at patienterne glemmer halvdelen af den information som de får.

Nogle patienter får konstateret sygdommen i forbindelse med behandling af formodet godartet forstørret blærehalskirtel . Her bruges blandt andet en operationsform, som kaldes skrælning af prostata, hvor man fjerner væv, og det fjernede væv vil altid blive sendt til mikroskopisk undersøgelse.

Hvis man får diagnosticeret kræft, kan der blive tale om yderligere undersøgelser for at finde ud af, om kræften har spredt sig uden for prostata.

Du kan læse mere om undersøgelser for prostatakræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Læs mere om PROSTATAKRÆFT

Sidst opdateret: 09.02.2010

Annonce