Fakta om kobberspiral
- En kobberspiral er en type prævention, der kan forebygge graviditet.
- Kobberet i spiralen påvirker sædcellernes evne til at bevæge sig, og så kan de ikke komme til at befrugte ægget.
- Kobberspiralen har en sikkerhed på 98 procent.
- En kobberspiral holder mellem fem og ti år.
Hvad er kobberspiral?
En kobberspiral er en type spiral. En spiral er et præventionsmiddel, der findes i to former. Én der indeholder hormonet gestagen, og en der indeholder kobber. Spiralen kan beskytte mod graviditet men ikke mod kønssygdomme.
I modsætning til hormonspiralen kan kobberspiralen kun bruges som prævention og ikke som behandling af smertefulde og/eller kraftige menstruationer.
Læs mere: Hormonspiral
Hvordan virker kobberspiral?
Kobberspiralen indeholder kobber, som er giftigt for sædcellerne. Kobberet påvirker sædcellernes evne til at bevæge sig, så de kan ikke nå længere op end til livmodermunden. De skal helst helt op æggelederen for at kunne befrugte et æg.
Hvis det alligevel lykkes sædcellen at befrugte ægget, får ægget svært ved at sætte sig fast i livmoderen, fordi livmoderslimhinden også er påvirket af kobberet.
Hvor længe holder en kobberspiral?
Der findes flere forskellige typer af kobberspiral. De kan sidde mellem fem og ti år. Du kan tale med din læge om, hvilken type kobberspiral der passer bedst til dig. Der findes små spiraler til kvinder, der aldrig har været gravide og lidt større til kvinder, der har født.
Hvor sikker er en kobberspiral?
En kobberspiral er cirka 98 procent sikker som præventionsmiddel til at forebygge graviditet.
En kobberspiral kan ikke forebygge kønssygdomme, og derfor er det vigtigt at bruge kondom til dette formål.
Hvordan foregår oplægning af kobberspiral?
Oplægning af kobberspiral foregår hos en praktiserende læge eller hos en gynækolog. I nogle klinikker foretages spiraloplægningen af en jordemoder eller en sygeplejerske.
Spiralen skal sættes op enten i de sidste dage af menstruationen eller i dagene lige efter menstruationen.
Det kan godt gøre ondt at få lagt en kobberspiral. Der kan både være ubehag og smerter i forbindelse med oplægningen, men der kan også være menstruationslignende smerter i de efterfølgende dage. Man kan mindske smerterne ved oplægningen ved at tage smertestillende medicin (for eksempel 400-600 milligram ibuprofen) cirka én time før.
Hvis du er nervøs for at få lagt spiral, er det en god idé at fortælle din læge om det. Lægen har mulighed for at lægge en lokalbedøvelse, så du ikke kan mærke smerterne ved proceduren
Bivirkninger ved kobberspiral
Kobberspiralen kan øge mængden af blod ved menstruationen med op til 50 procent. Hos mange kvinder bliver blødningen også længerevarende. Smerterne ved menstruationen øges. Dette skal man have med i sine overvejelser, før man vælger en spiral.
Kobberspiralen er som udgangspunkt velegnet til de kvinder, der ikke har langvarige, kraftige og smertefulde menstruationer. Det er dog ikke muligt at forudse, hvilke kvinder der får problemer med en kobberspiral. De fleste har ingen eller få problemer en kobberspiral, og man skal forsøge at give spiralen en chance i tre-seks måneder, da generne kan aftage.
Hvad sker der, når kobberspiralen fjernes?
Kobberspiralen kan fjernes når som helst i din menstruationscyklus, og det skal udføres af en praktiserende læge eller en gynækolog.
Hvis du fjerner spiralen for at blive gravid, vil din menstruation typisk vende tilbage til normal inden for 1-3 måneder. Når du har haft en normal menstruation, kan du blive gravid.
Hvis du ikke bliver gravid inden for et år, kan du kontakte din læge for at undersøge mulige fertilitetsproblemer.
Hvis du ønsker at udskifte kobberspiralen med en ny, kan dette gøres under samme procedure.