Annonce

Sex livet igennem

Hvornår starter seksualitet?

Seksualiteten opstår, når man bliver født. Man mærker varme, nærhed, kropskontakt og berøringer. Man sutter på sin mors bryst og får stillet både tørst og sult. Seksualitet er ikke bare noget med kønsorganer, men en del af den helhed, der omgiver et menneske og som er et menneske.

Alle, der har puslet spædbørn, ved, at drenge mange gange i løbet af dagen helt af sig selv får rejsning, som ret hurtigt aftager af sig selv. Og måske er det også sådan, at spæde piger kan udvikle lignende reaktion med en vis spænding og hævelse omkring og i klitoris. Det er dog ikke lige til at se det.

I løbet af de første leveår udvikler både små piger og drenge specielle bevægelser med deres bækken med muskelspænding efterfulgt af afslappet ro. Det kan ske flere gange om dagen, og er muligvis særlig udtalt hos sunde og trygge børn - som måske også er de mest interesserede i egentlig onani.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvornår starter onani?

Fra seks til syv års alderen begynder drenge regelmæssigt at onanere, og når puberteten nærmer sig, har mere end halvdelen prøvet det - enten ved egen indskydelse eller gennem leg med kammerater.

Pigerne starter noget senere, selv om en del småpiger nok er ret interesserede i deres kønsorganer. Men om man vil kalde det onani er en anden sag. Ellers begynder de ofte omkring puberteten. Nysgerrighed måske mere end egentlig trang får piger til at prøve.

Mens 80 procent af drengene har onaneret jævnligt, når de er fyldt 16 år, har kun halvt så mange piger tilsvarende erfaringer. Først efter 20 års alderen når pigerne op på de 80 procent.

Mænd og kvinder onanerer ofte livet igennem - nogle oftere end andre. Selv i 70 års alderen er det mere end 25 procent af både mænd og kvinder, der jævnligt tilfredsstiller sig selv ved onani.

Hvornår starter samleje?

De fleste har haft samleje, inden de er fyldt 25 år. Kun få procent har ikke prøvet det eller haft lignede seksuel aktivitet.

Tidspunktet for det første samleje er rykket noget nedad gennem de sidste årtier. I 16 års alderen har omkring hver tredie dreng og pige haft samleje. Piger starter lidt tidligere end drenge. De følgende to år kommer lige så mange til. Og resten oplever det første samleje i løbet af de følgende tre - fire år.

Der er mange, der praler med deres sexliv. Og der er endnu flere, der tror på historierne. Det betyder, at unge mennesker kan føle sig hjælpeløst fortabte, fordi de tror, at deres jævnaldrende kammerater alle sammen har et vildt og voldsomt sexliv med masser af forskellige partnere.

Det er der også nogle få, der har. Men sandheden er, at de fleste livet igennem kun har ganske få partnere - fem måske - nogle færre og enkelte flere.

De helt unge seksuelt aktive - især dem med fast partner selvfølgelig - har måske lyst til samleje to til tre gange om ugen. Enkelte flere gange om dagen. Denne livlige aktivitet vil for nogle være naturlig i mange år. For andre daler lysten efterhånden.

Seksuel aktivitet med onani eller samleje og udløsning er ingen livsbetingelse, som det at stille sult og tørst er det. Men en lettelse af den seksuelle spænding, som udløsningen giver de fleste, er en glæde, som tilmed for en stund giver ro i sindet. Så brug det, om ikke andet så på egen hånd, når behovet er der.

Efter 50 års alderen falder hyppigheden måske til en gang om ugen eller sjældnere.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvornår er man for gammel til samleje?

Mange har langt op i årene fortsat et tilfredsstillende seksuelt samliv. Og har man lyst, er der ikke noget i vejen for at fortsætte også ud over de 70 og 80 år. Der er ingen grænser, hvis lysten vedligeholdes af begge parter. Det lange livs erfaring gør, at tålmodighed og inderlig ømhed efterhånden afløser det impulsive vilde ridt ud over stepperne. Samlivet skifter måske karakter men kan blive ved med at være til stor gensidig glæde frigjort fra præstationskrav om orgasmens lyksaligheder.

Læs mere om SEKSUALITET

Sidst opdateret: 31.05.2013

Seneste brevkassesvar om Seksualitet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce