Annonce

Sex efter sygdom i underlivet

Påvirker sygdom i underlivet det seksuelle samliv?

Næsten alle sygdomme lokaliseret til underlivet, også de nedre urinveje og nedre tarmafsnit, kan give symptomer, som kan påvirke det sexlivet. Det er især smerter, ømhed, svie, udflåd og blødning, som kan være direkte årsag til, at sex og især samleje kan være ubehageligt. Men alene tanken om sex kan være nok til, at du holder dig tilbage

  • Tanken om sygdom kan påvirke sexlivet, så lysten daler mod nulpunktet. Hvis man alligevel forsøger, er det svært at slappe af, og så kan det hele gå i stå.

  • Efter sygdom i underlivet kan der stadig være gener og ubehag, som gør det svært at komme i gang med sexlivet igen.

  • Efter operationer går der ofte flere måneder, hvor man stadig kan mærke sit underliv på en måde, som man ikke har været vant til. Og selv om kroppen som helhed fungerer normalt, er det ikke sikkert, at man har lyst til og kan gennemføre et samleje med samme glæde som tidligere. I hvert fald ikke lige med det samme.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan gør man for at få det seksuelle samliv til at fungere?

Det er vigtigt, at du snakker med din partner om det, og du skal selv sige til, når du får lyst til at prøve igen. Han har jo ingen mulighed for at vide, om du har lyst, hvad du har lyst til og hvad du kan klare, hvis du ikke siger det til ham

  • Hvis du ikke siger noget, maser han måske ind på dig for tidligt. Og enten afviser du ham. Eller også giver du efter, fordi det ellers er ”synd for ham” - og så bliver det en fiasko. I hvert fald for dig, men sikkert for jer begge to.

  • Måske holder han igen, fordi han er hensynsfuld og forsigtig. Hvis du så heller ikke siger noget -, fordi det måske er ham, der plejer at lægge op og tager initiativ -, så bliver det ikke til noget. Du tror, at han ikke har lyst, og han tror, at du ikke har lyst.

Hvad gør man ved underlivsbetændelse?

Det kan altså være svært at komme i gang. Og netop efter underlivsbetændelse kan der gå lang tid, flere måneder måske, hvor der fortsat er ømhed og måske ligefrem smerter, som får dig til at tro, at der stadig er noget i vejen, eller at betændelsen er kommet igen.

  • Forsøg på samleje i den situation er dømt til fiasko. Men det er en lang tid at vente, hvis du iøvrigt har det godt og måske efterhånden også har lyst til sex.

  • Snak med din partner om det. Find ud af, hvornår I begge to har lyst og start så med kys og klap og andet kæleri. Undgå egentligt samleje, til du har mod på det og giver signal. Vent til du føler, at du er parat. Det vil ud over lysten sige, at du mærker, at du er tilstrækkelig våd i skeden til, at han kan komme ind uden besvær.

  • Og hvis det så alligevel gør ondt eller på anden måde er ubehageligt, holder I op igen for en stund eller til en anden dag - men fortsætter kæleriet, giver hinanden udløsning, eller hvad I ellers har lyst og trang til.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad gør man efter fødsel?

Efter en fødsel kan der være problemer med at komme i gang. Underlivet skal have tid til at falde helt på plads igen. Måske er du blevet klippet og syet i forbindelse med fødslen. Musklerne i bækkenbunden trænger også til at blive strammet op. Du kan i begyndelsen både se og føle, at du ikke er helt som du var før fødslen.

Og dertil kommer, at det nye liv med ansvar for og arbejde med det lille barn, tapper så mange kræfter fra begge parter, men nok især fra dig som mor, at sexlivet i begyndelsen står langt nede på listen over de daglige sysler.

  • Her er det vigtigt, at I taler ærligt om tingene og fortæller, at manglende lyst ikke er udtryk for manglende kærlighed og hengivenhed.

  • Det handler også her om, at du som kvinde giver signal, og at I måske starter med kæleri. Kys og varme omfavnelser fortæller om samhørighed og behøver ikke at være fulgt af seksuel udfoldelse. Men efterhånden kommer det i gang igen. Vis hinanden tålmodighed og tro på det.

Læs mere om SEKSUALITET

Sidst opdateret: 31.01.2009

Seneste brevkassesvar om Seksualitet

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce