Forholdet mellem svigerdatter og svigermoder

Familien betyder mere end vi tror

Et dårligt forhold svigerforældre og svigerbørn imellem skaber ubalance i ægteskaber og kan i nogle tilfælde føre til skilsmisse.

Alle er hele livet påvirkede af deres forældre og af oplevelser i barndommen. Når man gifter sig med sin partner, gifter man sig også med dennes forældre og resten af familien.

Kunsten er at bevare båndet til sin egen familie, og samtidig gøre sig uafhængig af den. Man må gøre sig klart, at ægtefællen ikke nødvendigvis har de samme følelser overfor ens forældre, som man selv har. Det er urimeligt at forlange af sin mage, at han eller hun hver søndag skal drikke kaffe eller spise hos forældrene.

Forholdet til familien spiller en langt større rolle, end man som menneske i det moderne samfund vil være ved. Mange forskere hævder, at familienetværket er livsvigtigt for os.

Hvorfor opstår der ufred?

  • Jalousi: Jalousi, i nogle tilfælde fra begge sider, er en af årsagerne til ufred mellem svigermor og svigerdatter. Måske vil børnene hellere være hos deres bedsteforældre end hjemme med et par fortravlede forældre. Og svigerforældres indblanding i børneopdragelsen er det rene dynamit!

  • Indblanding: Mødre, der ringer og spørger deres unge mennesker, om de er stået op - for eksempel søndag morgen, eller hvad de skal have at spise. Det kan nemt opfattes som en hentydning til, at svigerdatteren sover for meget, eller at hun ikke passer sin mand godt nok, fordi hun har en anden måde at gøre tingene på.

  • Gaver: Når svigermor køber ting til de unge, som de føler sig tvunget til at have stående fremme, selvom det slet ikke er deres smag. Det kan være vanskeligt for en ægtefælle at hamle op med svigermors ånd, hvis den bogstaveligt talt hænger i stuernes atmosfære, og hun i overført betydning altid sidder midt på spisebordet eller på sengekanten.

  • Forældrebinding : Det kan være livsfarligt for ægteskabet at blande andres mening ind, og det sker oftere med pigernes mor end mandens mor. Hvis man er gift, må man gøre op med sig selv, om man vil gøre sig fri af sine forældre og vælge at lytte til ægtefællen og ikke altid til mor eller far.

Svigermødre og svigerdøtre kommer oftest på kant

Det er oftest svigermødre og -døtre, der kommer på kant. Det viser undersøgelser. Man ser ofte, at moderen forguder sønnen, og derfor kan hun føle, at svigerdatteren har taget sønnen fra hende. Svigerdatteren kan stå på pinde, men hun er ikke den rette - for det er der ingen, der er.

Som svigermor kan man føle, at man har en masse erfaring og gode råd man gerne vil give videre. Men hold lidt igen, de unge har måske deres egen måde at gøre tingene på, som er anderledes end din. Det er også vigtigt at huske at samfundet og dagligdagen er meget anderledes for en børnefamilie i dag end for 20 og 30 år siden.

De bedste råd til svigermor

  • Respekter de unge og lad dem have deres egen måde at gøre tingene på.

  • Tilbyd gerne din hjælp til børnepasning, men kom ikke med for mange gode råd til opdragelsen.

  • Giv ikke gaver du ikke er sikker på, de unge vil blive glad for - og kommenter ikke boligindretningen.

Debat

Det kan være svært at få familieidyllen til at fungere. Har du oplevet problemer med dine svigerbørn? Giv dit besyv med i debatten og mød ligestillede at give eller få et godt råd af.

Sidst opdateret: 02.01.2006